PI4ZOD

Clubstation van de VERON
afdeling A11 – Zuidoost-Drenthe

Wekelijks RTTY bulletin met nieuws en wetenswaardigheden uit de regio en daarbuiten.

Elke woensdag om 19:30 op 145.300MHz
45.45 Baud – 170 Hz Shift (1275/1445)

Redactie: Albert – PA0ABE
Tel: 0591-614579
E-mail: pa0abe@veron.nl

Website: a11.veron.nl

RTTY bulletin 2019 – week 16

PI4ZOD: clubstation van de afdeling ZUIDOOST-DRENTHE (A11)
van de V E R O N.

Wekelijks bulletin met nieuws en wetenswaardigheden uit de regio en daarbuiten.

redactie:PA0ABE tel: 0591-614579 E-mail: pa0abe op veron.nl.

WEBPAGE: A11.VERON.NL

Woensdag 17 april 2019 19.30 uur.

————————————

AGENDA

——

Iedere woensdag:

19.30 uur, RTTY-bulletin op 145.300 MHz.

20.30 uur Z.O.D.ronde op 145.625 MHz, via de repeater PI3ZOD.

Vrijdag’s:

Hobby-avond, Sagittarius.

Zaterdag 11 mei

Antennemeetdag, Lichtmis.

Weekend 11 en 12 mei:

Nationale molendagen.

MOLENDAGEN.

Het weekend van 11 en 12 mei staat in het teken van de Internationale Molendagen, waarbij ook de radiozendamateurs worden betrokken in de vorm van ‘Mills on the Air’.

Ook onze afdeling Zuid-Oost-Drenthe is dit jaar van de partij en wel in De Bente, een mooie molen in Dalen.

We mogen op zaterdag 11 mei in en bij de molen onze hobby uitoefenen om zodoende wat publiciteit over onze hobby te creëren.

Na gesprekken met de molenaar en een bezoek aan de molen is afgesproken dat we zaterdag vroeg in de molen kunnen zijn om de apparatuur en de antenne(s) op te bouwen.

De molenaar, Marijn Sijbon, wil voor ons pannenkoeken bakken van eigen gemalen meel en ook voor koffie kan gezorgd worden. De vlaggenmast op de molen kunnen we als steunpunt voor de antenne gebruiken en op die manier kan de antenne op een hoogte van ongeveer 18 meter boven de aarde vastgemaakt worden, zodat we een vertical van twee maal tien meter, met wat omvouwen aan de einden, kunnen ophangen.

Eventueel kan een ook groundplane van tien meter, met radialen van elk tien meter vanaf de vlaggenmast tot op de omloop gemaakt worden. Vanaf de omloop is met een portofoon de repeater makkelijk te bereiken en dus is activiteit op twee meter ook een mogelijkheid. We hopen dat er voldoende afdelingsleden mee kunnen/willen helpen om de zaak ‘s zaterdags op te zetten.

Albert, PA0ABE.

MICROFOON.

Wat is de functie van een microfoon? Gewoon het omzetten van luchttrillingen naar een elektrisch signaal. Dat klinkt simpel, maar er komt toch heel wat bij kijken om deze functie goed en vervormingsvrij te bewerkstelligen. In het Radio Historisch Tijdschrift van maart staat hierover een artikel, waarin de geschiedenis van de microfoon wordt beschreven.

In dit verhaal kun je lezen dat er toch erg veel verschillende microfoons in omloop zijn (geweest). Een eenvoudig systeem is de koolmicrofoon, waarbij een membraam meer of minder druk uitoefent op een bakje met koolkorrels, waardoor de weerstand van het kool verandert en dor er een batterij op aan te sluiten worden die weerstandsveranderingen omgezet in wisselende spanningen.

Door aan een membraam een spoeltje te bevestigen en dit in een magnetisch veld te hangen zal bij beweging van het membraam een spanning worden opgewekt en dit is nog steeds een van de meest gebruikte systemen om geluid om te zetten in een elektrisch signaal.

Ook het meer of minder vervormen van een x-tal wordt gebruikt om als microfoon te dienen. We spreken dan van een x-tal microfoon, maar ook de meer moderne eletret microfoon werkt op dezelfde manier. Je ziet wel dat er veel over zo’n simpele microfoon te vertellen valt en daar is in dit bulletin niet genoeg ruimte voor.Als je  meer wilt weten, lees dan het artikel wat hierboven genoemd werd.

Albert, PA0ABE.

KABELINVOER.

Het komt nogal eens voor dat je de coaxkabel via een raam moet invoeren en dan laat je het raam een beetje open staan, maar dat is natuurlijk geen mooie oplossing, want als er wat slechter weer komt, is het niet altijd prettig dat het raam een beetje open staat. Dat vond ook Lothar, DL1JEN, en hij heeft er een oplossing voor gezocht en uitgewerkt. Hij maakt het stuk coaxkabel wat naar binnen moet, aan het eind dunner.

Dat doet hij door de afscherming los te halen en die in twee vlechten aan een coax-chassisdeel te solderen. Van de binnenader snijdt hij zoveel af dat die tussen het gesloten raam kan zitten, met de twee vlechten er naast. De SWR werd hierdoor een beetje slechter, maar niet dramatisch en er zal daardoor ook wel enige demping ontstaan doch daar is mee te leven zolang het binnen de perken blijft.

Het staat allemaal in CQ-DL van maart.

Albert, PA0ABE.

HOBBY-AVONDEN.

De zelfbouwavonden houden we in principe op elke vrijdagavond, meet uitzondering van de vrijdagen waarop we een afdelingsbijeenkomst hebben.

Tegen zeven uur is de koffie klaar en dan beginnen we met het  knutselen, repareren en/of afregelen in het clubgebouw Sagittarius.

Er zijn altijd wel enkele OM’s aanwezig die een handje kunnen helpen en er is test- en meetapparatuur aanwezig.

=== Vrijdag 19 april is er weer een hobby-avond ===

Een gedeelte van de bezoekers zal slechts zitten discussiëren onder het genot van een kop koffie en dat is ook een van de doelen van deze avonden, want ook de sociale contacten moeten we onderhouden.

We zien je graag op deze avonden!

Albert, PA0ABE.