Analoge weergave van MMX411 digitaal

Gezien de toenemende complexiteit van MMX411 (Multi Mode [X]Cross) is het tijd voor een eenvoudige schematische weergave van wat er momenteel is aan Reflectoren en koppelingen.

(de YSF reflector NL ZODigi heet inmiddels NL XRelay)

D-Star (AMBE+) en DMR (AMBE+2) maken gebruik van een andere, niet uitwisselbare, versie van de codec. De audio vertaling (transcoding) moet in gepatenteerde hardware plaatsvinden. Op XLX411 gebeurt dat door twee AMBE3003 USB sticks (DVStick33). Hierdoor zijn in totaal 6 transcoding kanalen (Channels) beschikbaar.

Per audio stream zijn twee kanalen nodig zodat er drie D-Star Modules tegelijkertijd vertaald kunnen worden. Op dit moment zijn de XLX411 X (MMX411) en Z (ZODigi) voorzien van transcoding.

C4FM en DMR gebruiken dezelfde AMBE+2 codec, dus deze audio stream hoeft niet omgezet te worden. De C4FM – DMR koppelingen kunnen daardoor in software worden uitgevoerd.

De tijdelijke koppelingen (Bridges) kunnen naar believen worden aangezet. Zo kan bijvoorbeeld de DMR TechNet ronde op donderdagavond 20:00 uur worden doorgeven op NL ZODigi om te beluisteren met C4FM of D-Star apparatuur.

MMX411 Platform dashboards

NL XRelay dashboard

  • NL XRelay – YSF (C4FM)
    • Cross mode: XLX411 op Module Z
    • (voorheen NL ZODigi)

Meer informatie:

MMX411 – Multi Mode [X]Cross