PA6HQ 2018

Er werd dit jaar gevraagd om hulp voor de speciale PA6HQ callsign te activeren tijdens de IARU HF World Championship.

André (PD3OES) uit Emmen stuurde mij een bericht of het iets voor ons was, om samen vanuit mijn shack (PB7Z) mee te doen. Dus hebben we de stoute schoenen aangetrokken, figuurlijk dan hè , en een mail gestuurd met daarin onze aanmelding. We hebben aangegeven dat met deze propagatie de hoge banden, 10 en 15M, vanuit hier niet veel gaat worden en de lage banden niet echt antennes voor staan.

Dus vroegen we om 20M SSB…, waarop een paar dagen later een bericht terug kwam dat er voor SSB twee andere aanvragen waren en voor CW geen. Met de vraag of wij 20M CW wilden gaan doen…. Voor ons een grote uitdaging vanwege dat we computer CW-ers zijn.
Maar ik ga die uitdaging graag aan en hebben we aangegeven dat graag te willen doen.

Zaterdag 14 july 2018 stond alles op tijd gereed en om 12:00 uur UTC , lokale tijd 14:00 uur , zijn wij begonnen. In het begin zaten we met rates van 60 qso’s per uur , maar na gelang het later werd ging de propagatie ook wat slechter worden. Normaal zijn de Rusland en Oekraïne erg sterk met s9++ op de s-meter , nu vaak maximaal een s4-5. Toch werden we goed gehoord en konden we ook redelijk werken wat we konden horen.

Laat in de avond werkten we erg veel NA , maar rond 19:00 UTC zakte het bij ons wat in. De Amerikanen waren nog wel te werken, maar werd moeilijker. We hadden af en toe wat contact met Peter (PA4O) die bij PI4D ook PA6HQ activeerde.. Zat er samen met Ad (PA8AD) de team daar te versterken. Ze hadden 40M CW en 20M SSB tot hun beschikking. Van Peter hoorden wij, dat daar bij hun nog volop Amerikanen werden gewerkt op 20M in SSB.

PI4D zit in Dordrecht en heeft qua ligging een andere en naar mijn idee ook betere propagatie.

Zondag ochtend om 12:00 UTC, lokaal 14:00 uur, was het einde contest.

Bij begin van de contest had ik de verwachting dat we tussen de 600-800 qso’s zouden moeten kunnen gaan halen. Zaterdag liep het erg goed, dus leek het erop dat we er over heen zouden komen, maar helaas bleef zondag de propagatie achter t.o.v. zaterdag.

Toch hebben we aan mijn verwachting voldaan en totaal 742 Qso’s kunnen loggen, waarvan 27 ITU zones, 43 HQ stations en 122 Amerikanen.
Er staan 66 DXCC’s in onze log en we hebben alle continenten kunnen werken. Verste was VK2DX om 22:40 UTC , lokaal 0:40 uur.

Verder leuke DXCC’s zoals Philippines, Reunion Isl, Thailand, Svalbard, South Africa, Brasil, Argentinia, US Virgin Isl…

Wij kijken terug op een erg leuke ervaring en hebben genoten van de af en toe grote pile-ups.

73’s PA6HQ team 20M CW 2018
PB7Z Bernard en PD3OES André