PI4ZOD

Clubstation van de VERON
afdeling A11 – Zuidoost-Drenthe

Wekelijks RTTY bulletin met nieuws en wetenswaardigheden uit de regio en daarbuiten.

Elke woensdag om 19:30 op 145.300MHz
45.45 Baud – 170 Hz Shift (1275/1445)

Redactie: Albert – PA0ABE
Tel: 0591-614579
Kopij formulier
E-mail: pa0abe@veron.nl

Website: a11.veron.nl

RTTY bulletin 2018 – week 44

Woensdag 31 oktober 2018 19.30 uur

AGENDA

Iedere woensdag:

  • 19.30 uur, RTTY-bulletin op 145.300 MHz
  • 20.30 uur Z.O.D.ronde op 145.625 MHz, via de repeater PI3ZOD

Vrijdag’s:

  • Hobby-avond, Sagittarius

Vrijdag 2 november:

  • Jaarlijkse verkoping, Herman, PA1HOY

Zaterdag 3 november:

  • Dag van/voor de radio-amateur, IJsselhallen, Zwolle

Weekend 24/25 november:

  • CQWW DX CW contest

CQWW DX SSB

Tijdens het weekend van 27 op 28 oktober werd de CQWW DX phone contest gehouden.
Deze begint op zaterdag 00:00 UTC (02:00 local time) en eindigde zondag 23:59 UTC (maandag 00:59 local time). Wij waren zaterdag rond negen uur begonnen met een kop koffie, terwijl de medewerkers langzaam binnen druppelden.
We besloten om weer te werken met de beam en de viervoudige vertical, die de vorige keren prima werkte. Bovendien zouden we de driebanden antenne van Sip, PD4SN te gaan testen tijdens dit weekend.
Er werd begin gemaakt met de opbouw van de vertical en Jos, PA7KY had de maten en dergelijke bij zich, dus het uitzetten was zo gebeurd. Het opbouwen duurde iets langer, want er moesten wel vier verticals worden opgezet en op de juiste manier, via een schakelkastje, met elkaar verbonden worden.
Alles werd getest en goed bevonden en dus kon de contest wat ons betreft aanvangen.
Op vijftien was het niet echt druk en dat kwam waarschijnlijk door de condities van de laatste jaren. Twintig was wel levendig en dus werden daar de eerste QSO’s gemaakt. We waren het er over eens dat het lekker liep en al snel stond er een mooi aantal QSO’s in het log N1MM.
Intussen werd ook de draadantenne van Sip opgehangen en getest. Dat leek goed. Op alle drie banden was de SWR goed te krijgen en er werd besloten om ‘s avonds als het donker was de antenne te gaan gebruiken.
Halverwege de avond kwamen er echter vlammetjes uit een van de spoelen en werd de antenne even naar beneden gehaald. Het bleek dat er een draad los zat en daardoor begon te vlammen.
Dit werd snel opgelost door de draad vast te solderen en toen kon het feest weer doorgaan.
Op veertig meter ging het goed, de een na de andere verbinding werd gemaakt en de score liep verder op.
Zondagochtend werd weer rond negen uur het station weer opgebouwd en gingen we verder met de contest. Ook nu was vijftien niet al te druk, maar er werden toch flink wat QSO’s gemaakt. Het voordeel was dat er op deze band minder snel dubbele QSO’s gemaakt werden.
Tussendoor werden we verzorgd door Sip, PD4SN en Willem, PD0EBS, verwende ons met uitsmijters, wat ook erg gewaardeerd werd. Het station was nagenoeg constant bezet door de deelnemers en we haalden mooie resultaten, wat in het log te zien was.
Rond vier uur werd voor ons de contest afgesloten, want we wilden voor het invallen vajn de duisternis de materialen onder dak hebben en dat lukte prima.
De score word binnenkort gepubliceerd en dan zal blijken dat we geen wereldwijde eerste plek hebben, maar we hebben de contest gewonnen als we er met een tevreden gevoel op terugkijken en dat is zeker het geval.
Komende maand, tijdens het weekend van 24 en 25 november is de volgende contest, de CQWW DX CW, en ook daar doen we aan mee.
We hopen ook dan op veel belangstelling uit onze afdeling.

Albert, PA0ABE

LED-LAMPEN

In ‘FunkAmateur’ van juli staat een artikel over LED-lampen en de storing die deze milieuvriendelijke verlichting kn veroorzaken.
De auteurs hebben proeven gedaan met zo’n lamp en constateerden dat de hobby op de tocht komt te staan als je een dergelijke lamp in de buurt hebt.
In een plaatje van een waterval zie je hoe de storing toeneemt bij het inschakelen van de lamp. Alle radiosignalen worden weggedrukt door de breedbandige ruis die er dan ontstaat.
Na contact met de importeur kreeg men de de melding dat het niet ging om een zender en er dus ook geen HF-storing zou kunnen ontstaan, maar na contact met de fabrikant in China gaf deze wel toe dat die storing aanwezig kon zijn. Er werd zelfs een aantal filters opgestuurd en na montage van dezew filters was de storing hoegenaamd verdwenen.
Het is dus zaak om bij aanschaf van LED-lampen een HF-ontvanger bij je te hebben en zo ter plekke te controleren os de lamp soort of niet.

Albert, PA0ABE

LOOP

In QEX van juli/augustus vinden we een artikel over magnetic loops. Hier is getest hoe de hoogte boven de grond dit soort antennes beinvloed.
Het blijkt dat het wel degelijk verschil maakt hoe hoog je de antenne boven aarde plaatst.
Vooral het stralingsdiagram verschilt beduidend als je de antenne hoger of lager plaatst en dan vooral op de hogere banden zoals vijftien en tien meter, maar ook de gain wordt beter als je de antenne hoger plaatst.
Ook de plaats van de afstemcondensator blijkt volgens de testen invloed op het stralingsdiagram te hebben en die zou altijd boven in de antenne moeten zitten om te zorgen dat de gain en het stralingsdiagram voldoet aan je eisen.
Een interessant verhaal van Peter, AE7PO.

Albert, PA0ABE

HOBBY-AVONDEN..

De zelfbouwavonden houden we in principe op elke vrijdagavond, met uitzondering van de vrijdagen waarop we een afdelingsbijeenkomst hebben.
Tegen zeven uur is de koffie klaar en dan beginnen we met het knutselen, repareren en/of afregelen in het clubgebouw Sagittarius.
Er zijn altijd wel enkele OM’s aanwezig die een handje kunnen helpen en er is test- en meetapparatuur aanwezig.

==============================================

Op de hobby-avonden is er gebleken dat er belangstelling is voor een mini cursus in Arduino.
Freddy en Berend, PD1BK, hebben de handen ineen geslagen en zijn begonnen om een kleine cursus te schrijven zodat leden die daarin geïnteresseerd zijn ervaring kunnen opdoen.
Om hieraan mee te kunnen doen dien je te beschikken over een laptop win xp, 7 en hoger, ook een Arduino uno is van groot belang.
De Arduino’s bestellen voor iedereen is misschien niet nodig.
Heb je zelf al een Arduino en een breadboard? Dan kun je zo aanschuiven. Op onze website staat verdere info over dit project.

==============================================

=== Op vrijdag 9 november is er weer een hobby-avond.===

Een gedeelte van de bezoekers zal slechts zitten discussieren onder het genot van een kop koffie en dat is ook een van de doelen van deze avonden, want ook de sociale contacten moeten we onderhouden.
We zien je graag op deze avonden!

Albert, PA0ABE