PI4ZOD

Clubstation van de VERON
afdeling A11 – Zuidoost-Drenthe

Wekelijks RTTY bulletin met nieuws en wetenswaardigheden uit de regio en daarbuiten.

Elke woensdag om 19:30 op 145.300MHz
45.45 Baud – 170 Hz Shift (1275/1445)

Redactie: Albert – PA0ABE
Tel: 0591-614579
Kopij formulier
E-mail: pa0abe@veron.nl

Website: a11.veron.nl

RTTY bulletin 2018 – week 48

Woensdag 28 november 2018 19.30 uur


AGENDA

Iedere woensdag:

  • 19.30 uur, RTTY-bulletin op 145.300 MHz
  • 20.30 uur Z.O.D.ronde op 145.625 MHz, via de repeater PI3ZOD

Vrijdag’s:

  • Hobby-avond, Sagittarius

Vrijdag 7 december:

  • 2018 EME met beperkte middelen Dick Harms

Vrijdag 4 januari:

  • Jaarvergadering

CQWW DX CW

Tijdens het weekend van 24 op 25 november werd de CQWW cw contest gehouden en onze afdeling deed mee.
Zaterdag om negen uur is, zoals afgesproken, de koffie klaar en komen de eerste deelnemers binnen. Onder het genot van een bakkie leut bespreken we hoe we de zaak zullen aanpakken. De beslissing is dat de 4square zal worden opgebouwd en dat ook de dipool voor 160, 80 en 40 meter zal worden gebruikt.
Terwijl een groepje zich bezig houd met de opbouw van de 4square, gaan we met twee OM’s een mastje voor de dipool opzetten. Daarna word het station opgesteld en N1MM op de laptop geconfigureerd.
De antennes worden getest en we verkennen eerst een beetje de verschillende banden. Van honderdzestig tot twintig meter horen we veel signalen, maar op vijftien meter is het erg rustig, terwijl op tien meter er bijna helemaal geen stations te horen zijn. Dat is echter wel te verwachten nu we in het dal van de elfjarige cyclus zitten en we moeten het er mee doen.
Voor ons kan de contest beginnen!
Aangezien het een CW-contest is, zijn er niet veel operators en kunnen we ons naar hartenlust uitleven zonder dat er iemand hoeft te wachten om achter de sleutel te kruipen.
Het gaat voorspoedig en het een na het andere QSO wordt gelogd. Intussen heeft Sip, PD4SN soep met brood en beleg klaar gezet en kunnen we onze magen vullen.
Op de PC in de hoek wordt zo nu en dan even gekeken of Tonga, met de call A35EU, gespot is op een band. want het zou toch ook mooi zijn als we daarmee verbinding kunnen krijgen. De meeste QSO’s worden voorlopig gemaakt op twintig meter, met een enkel QSO op vijftien.
Tegen de schemering schakelen we over op de 4square om ons op veertig meter te laten horen en dat gaat erg goed. We kunnen vier kanten op stralen en dat werkt naar volle tevredenheid.
rond vijf uur zijn we nog met z’n drieën en we besluiten dat we iets willen eten. De chinees houdt ons een tijdje stil en dan gaat de sleutel weer dapper op en neer (of heen en weer) en vliegen de QSO’s weer in het log.
Nog later op de avond kijken we eens op tachtig en op honderdzestig meter en het blijkt dat de driebanden dipool ook prima werkt. Zo gaat ie goed. We hebben er lol in als het zo lekker loopt.
Zondag gaan om negen uur de eerste signalen de lucht in, terwijl er sporadisch wat bezoek komt kijken. Het is eigenlijk wel fijn dat er zo weinig bezoek komt, want dan worden we ook niet afgeleid, maar wat meer belangstelling zou ook wel prettig zijn….
Halverwege de middag beginnen we met het opbergen van de dipool en de 4square, omdat we nu nog slechts op twintig en vijftien meter werken en daar de nodige prefixen bij elkaar sprokkelen.
Met een score van bijna tweehonderdvijftig QSO’s sluiten we af en kijken terug op een mooi weekend (We hebben Tonga niet gehoord).
De volgende contest zal de CQ-M zijn in het voorjaar van 2019.

Albert, PA0ABE

ARDUINO

De tweede les in het Arduino-project loopt wat soepeler dan de eerste, want nu werken alle laptops en we hebben thuis natuurlijk ook stiekem wat gespeeld met het programma. We leren nu enige andere commando’s en ook dat we kunnen aangeven dat er ergens een drukknop zit en wat daar mee kan gebeuren. DE kreten ‘const’, ‘int’, ‘if’, ‘else’ en nog een paar meer worden uitgelegd en danstoppen we, want anders worden we duizelig… Met enige hulp van Berend en Freddy komen we er wel uit en kunnen we een LED laten branden door op de knop te drukken.
Dat kan natuurlijk veel eenvoudiger zonder een microprocessor, maar het gaat om het idee en om te leren hoe we moeten omgaan met de Arduino.
Komende vrijdag is dan voorlopig de laatste les en bij voldoende belangstelling gaan we hier volgend voorjaar mee verder en kunnen we tijdens de wintermaanden zelf allerlei dingen proberen met dit kleine wonderlijke speeltje.

Albert, PA0ABE

HOBBY-AVONDEN..

De zelfbouwavonden houden we in principe op elke vrijdagavond, met uitzondering van de vrijdagen waarop we een afdelingsbijeenkomst hebben. Tegen zeven uur is de koffie klaar en dan beginnen we met het knutselen, repareren en/of afregelen in het clubgebouw Sagittarius.
Er zijn altijd wel enkele OM’s aanwezig die een handje kunnen helpen en er is test- en meetapparatuur aanwezig.

=== Vrijdag 30 november is er weer een hobby-avond ===

Ook op deze avond zal er weer een begeleiding zijn voor de deelnemers van het Arduini-project.
Een gedeelte van de bezoekers zal slechts zitten discussiëren onder het genot van een kop koffie en dat is ook een van de doelen van deze avonden, want ook de sociale contacten moeten we onderhouden.
We zien je graag op deze avonden!

Albert, PA0ABE

————————————————————————————-

Zo, dat is het weer voor vandaag.
Om half negen begint op 145.625, de frequentie van onze repeater pi3zod, de wekelijkse phoneronde van onze afdeling.
Graag tot volgende week woensdag, dan zijn we er weer met het bulletin van de afdeling Zuid-Oost-Drenthe (A11) van de V E R O N.

— DE  P I 4 Z O D  P I 4 Z O D  P I 4 Z O D —