PI4ZOD

Clubstation van de VERON
afdeling A11 – Zuidoost-Drenthe

Wekelijks RTTY bulletin met nieuws en wetenswaardigheden uit de regio en daarbuiten.

Elke woensdag om 19:30 op 145.300MHz
45.45 Baud – 170 Hz Shift (1275/1445)

Redactie: Albert – PA0ABE
Tel: 0591-614579
Kopij formulier
E-mail: pa0abe@veron.nl

Website: a11.veron.nl

RTTY bulletin 2018 – week 50

Woensdag 12 december 2018 19.30 uur
—————————————————-

AGENDA

Iedere woensdag:

  • 19.30 uur, RTTY-bulletin op 145.300 MHz
  • 20.30 uur Z.O.D.ronde op 145.625 MHz, via de repeater PI3ZOD

Vrijdag’s:

  • Hobby-avond, Sagittarius

Vrijdag 4 januari:

  • Jaarvergadering

Zondag 13 januari:

  • Kinderknutselmiddag, Sagittarius

Vrijdag 1 februari:

  • Jota en scouting door Paul, PA5UL

TONGA

Nadat we op het laatste moment bericht kregen van Dick Harms dat ie niet zou komen met zijn lezing over EME met beperkte middelen, moesten we iets anders zoeken en we konden Martin, PA4WM, strikken om een verhaal te vertellen over de belevenissen en voorbereidingen van de DX-peditie naar Tonga, waar hij blijkbaar met veel plezier mee geweest is.
In amper twee dagen tijd heeft hij een erg interessante lezing, ondersteund door powerpoint in elkaar gezet en met veel enthousiasme geteld op onze afdelingsbijeenkomst.
Het blijkt dat er bij het organiseren van zo’n DX-peditie nogal wat voorbereiding om de hoek komt kijken. Allereerst moet je dan een groep(je) amateurs bij elkaar zien te krijgen, die de tijd hebben om mee te gaan. Dan wordt er gepraat over de bestemming en dat gaat dan meerdere malen, omdat een gekozen bestemming niet altijd beschikbaar is vanwege regelgeving en dergelijke.
Ook de mee te nemen apparatuur is een deel van de besprekingen, want het gewicht is een belangrijke factor. Alles moet zo licht mogelijk zijn vanwege de kosten van vervoer. Daarom werden bijvoorbeeld de antennes gemaakt met fiberglas stokken en hier ter plekke uitgetest.
En als dan alles is besproken en afgesproken met iedereen, zoals de deelnemers, de luchtvaartmaatschappij en de beambten in het doelland, dan kan het eigenlijke feest beginnen.
Met de langste vlucht die je kunt bedenken reisden de deelnemers naar Tonga, een eilandenstaat in de Pacific, niet al te ver van New Zeeland. Daar werd de shack ingericht in een vakantiehuisje, waar gelukkig wel elektriciteit aanwezig was, maar geen internet, zodat ze zelf een hotspot moesten installeren. het niet zo goed, om niet te zeggen helemaal niet. Er werden slechts weinig QSO’s met Nederland gemaakt en Martin vertelde ook waardoor dat kwam.
Om met PA te werken was het pad over de Noordpool en de slechte condities plus tegenwerking van een aurora-ovaal, maakte dat het richting ons land en ook met ons omliggende landen bijna niet mogelijk was om verbinding te krijgen.
Toch kijken ze terug op een mooie DX-peditie en denken reeds over een volgende. Of Martin er dan ook weer bij is is natuurlijk niet zeker, maar het verlangen is er wel.
We willen Martin bedanken voor het mooie verhaal en de prachtige foto’s.

Albert, PA0ABE

BEHUIZING

Als je zelf bouwt, ontkom je er eigenlijk niet aan om na te denken over een behuizing voor je bouwsel. Zeker voor mijn bouwsteil is het belangrijk dat er zo snel mogelijk iets omheen komt, zodat de puinhoop niet meer te zien is. Je kunt hier voor verschillende methodes kiezen. Bijvoorbeeld een kastje van een gesloopt apparaat, waarvan je dan de voorkant voorziet van een nieuw front en daar de nodige gaten in maakt voor knoppen en dergelijke, wat hier ten huize regelmatig voorkomt.
Je kunt ook zelf een kastje maken, maar over het algemeen is er dan niet de mogelijkheid om met plaatstaal (blik) of aluminium te werken, omdat je er niet het juiste gereedschap voor hebt, bijvoorbeeld een plaatschaar en/of een zetbank.
Ander materiaal dan? ja, printplaat laat zich zonder al te veel problemen op maat zagen en dan in de juiste vorm aan elkaar solderen. Dat gaat goed, maar je moet dan wel nauwkeurig werken om de zaak goed passend te krijgen.
Ook het boren van gaten gaat meestal wel goed, met uitzondering van grote gaten, maar daar hebben we op de hobbyclub wel een pons voor. Op die manier kun je een behuizing maken die er goed uitziet en ook nog eens redelijk tegen HF-instraling bestand is.
De buitenkant kun je dan in de gewenste kleur spuiten, of je kunt het bekleden met bijvoorbeeld skai of een andere kunststof. In ‘CQ-DL’ van oktober staat hierover ook een artikel van Frank,
DL7VFS, met allerlei suggesties en aanwijzingen om een mooi en praktische behuizing te maken en/of hergebruiken.

Albert, PA0ABE

HOBBY-AVONDEN..

De zelfbouwavonden houden we in principe op elke vrijdagavond, met uitzondering van de vrijdagen waarop we een afdelingsbijeenkomst hebben.
Tegen zeven uur is de koffie klaar en dan beginnen we met het knutselen, repareren en/of afregelen in het clubgebouw Sagittarius.
Er zijn altijd wel enkele OM’s aanwezig die een handje kunnen helpen en er is test- en meetapparatuur aanwezig.

=== Vrijdag 14 december is er weer een hobby-avond ===

Een gedeelte van de bezoekers zal slechts zitten discussiëren onder het genot van een kop koffie en dat is ook een van de doelen van deze avonden, want ook de sociale contacten moeten we onderhouden.
We zien je graag op deze avonden!

Albert, PA0ABE

— DE    P I 4 Z O D    P I 4 Z O D    P I 4 Z O D —