PI4ZOD

Clubstation van de VERON
afdeling A11 – Zuidoost-Drenthe

Wekelijks RTTY bulletin met nieuws en wetenswaardigheden uit de regio en daarbuiten.

Elke woensdag om 19:30 op 145.300MHz
45.45 Baud – 170 Hz Shift (1275/1445)

Redactie: Albert – PA0ABE
Tel: 0591-614579
E-mail: pa0abe@veron.nl

Website: a11.veron.nl

RTTY bulletin 2019 – week 6

Woensdag 6 februari 2019 19.30 uur
————————————

AGENDA
——

Iedere woensdag:

  • 19.30 uur, RTTY-bulletin op 145.300 MHz
  • 20.30 uur Z.O.D.ronde op 145.625 MHz, via de repeater PI3ZOD

Vrijdag’s:

  • Hobby-avond, Sagittarius

Weekend 9 en 10 februari:

  • PACC contest, Sagittarius

Zaterdag 11 mei:

  • Antennemeetdag, Lichtmis

ZODX CHALLENGE 2019

Zo, dat zit erop. De challenge is voorbij en nu maar eens afwachten hoe de verschillende deelnemers het gedaan hebben. Waarschijnlijk zijn er mooie verbindingen gemaakt en hebben we met z’n allen een aardig aantal landen gewerkt, hoewel er over de condities nogal werd geklaagd.
Vooral boven de twintig meter was het kommer en kwel. Daar kon je soms bijna niets horen en dat drukt natuurlijk wel de score. Waarschijnlijk zijn de meeste QSO’s op veertig en twintig gemaakt en misschien nog wat op tachtig en honderdzestig.
Martin zal nu wel een mooie klus hebben met het uitwerken en nakijken van de logs en dan wordt er op een van de eerstvolgende bijeenkomsten bekendgemaakt wie de meeste landen heeft gewerkt in de beide klasses.

Albert, PA0ABE.

SCOUTING EN AMATEURRADIO

Afgelopen vrijdag kwam Paul, PA0UL, ons een verhaal vertellen over de combinatie van scouting en amateurradio. Paul is zelf reeds lange tijd een scout en ook heeft hij al geruime tijd zijn amateurvergunning, dus hij spreekt uit ervaring. Hij gaf, ondersteund door ‘powerpoint’ een leuke lezing over dit onderwerp, met de nodige anekdotes er tussen.
Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals zijn bezoeken aan de JOTA-stations door het hele land.
Het is duidelijk dat die stations in regios zijn ondergebracht en dat men niet tijdens een weekend het hele land hoeft te doorkruisen om de stations te bezoeken.
Voor de JOTA-stations is een bezoek van Scouting Nederland natuurlijk altijd leuk en ook het aandenken in de vorm van een certificaat is ook bij de zendamateurs welkom.
We hebben met belangstelling geluisterd naar z’n verhaal.

Albert, PA0ABE.

ANTENNES

Je tuin is niet al te groot en toch wil je ook op tachtig en veertig uitkomen.
Voor veertig meter kan het meestal nog wel (twee maal tien meter), maar voor tachtig is het een ander verhaal.
Dan kun je een verkorte antenne maken. In ‘RadCom’ het blad van de Britse amateurs, staat een artikel hierover. Het gaat hier over een combinatie voor veertig een tachtig meter.
Het begint met twee maal ruim tien meter draad en dan in elke tak een spoel van 120uH, met daarna nog twee maal 1,27 meter.
Dat is totaal bijna vijfentwintig meter. Met wat fantasie kun je dat wel wegspannen in je tuin, maar je moet dan soms niet al te strak naar een gestrekte dipool kijken, maar misschien zo hier en daar er een bocht in maken.
Het lijkt mij in elk geval wel een optie voor de kleine tuin.

J-POOL

De j-pool is een antenne die een aantal jaren geleden erg populair was omdat je die gemakkelijk zelf kon bouwen. En dat bespaart je natuurlijk een deuk in je portemonaie….
In bovengenoemd blad staat een artikel van Mark, 2E0ERX, met een ontwerp om zo’n j-pool zelf te bouwen. Hij gebruikt hiervoor koperen waterleidingbuis, die hij door middel van knietjes aan elkaar soldeert. De diameter is niet kritisch, dus als je half duims (twaalf millimeter) kunt krijgen is dat OK, maar ook de normale van vijftien millimeter doorsnee voldoet.
De afmetingen: een lengte van driekwart golflengte, plus een stuk van een kwart golflengte, plus een stukje van vier of acht centimeter voor de afstand tussen de beide pijpjes is OK.
Verder heb je dan nog twee knietjes nodig. Je soldeert het spul in elkaar zodat er een j-vorm ontstaat. De aansluiting voor de coax kun je op meerdere manieren maken en die moet ongeveer acht centimeter vanaf de onderzijde zitten.
Er zijn ook nog verschillende andere types, zoals de slim-jim, de super j-pool en de collineair j-pool.
Het is een mooi ontwerp om eens na te bouwen in aanloop naar de zomer. (een scan van het artikel is bij mij te verkrijgen).

Albert, PA0ABE

PACC

Zoals uit de agenda blijkt, gaan we ook dit jaar weer als clubstation deelnemen aan de PACC-contest in het tweede weekend van februari.
Tijdens deze contest staat PA centraal, dus als je er aan meedoet loop je de kans dat je in een ‘pile-up’ terecht komt, maar dan aan de ander kant dan je gewend bent.
Dat is soms wel even wennen als je niet de ervaring hebt om zo’n ‘pile-up’ af te werken, maar het went meestal wel.
Je kunt deze contest natuurlijk ook solo vanuit je eigen shack meedoen en dat geeft misschien ook wel voldoening, maar als je met het clubstation meedoet heb je meer aanspraak en gezelligheid tijdens de contest.
We bekijken nog welke antennes we gaan gewbruiken en waarschijnlijk zal de vier elements vertical daar deel van uitmaken.
We beginnen, zoals gewoonlijk, zaterdag-ochtend rond negen uur met een kop koffie, terwijl daarna de antennes en het station opgebouwd zal worden, zodat we rond de middag in de lucht kunnen.
Iedereen kan en mag meedoen. Ook de om’s met wat minder ervaring in het contesten. Schroom dus niet en kom naar het clubgebouw om mee te doen.
Tijdens de contest kan niet iedereen tegelijkertijd achter de microfoon of seinsleutel, maar er kunnen ook andere activiteiten op touw gezet worden.
We hopen op een grote deelname van afdelingsleden.
Tot negen en tien februari!

Albert, PA0ABE

HOBBY-AVONDEN..

De zelfbouwavonden houden we in principe op elke vrijdagavond, met uitzondering van de vrijdagen waarop we een afdelingsbijeenkomst hebben.
Tegen zeven uur is de koffie klaar en dan beginnen we met het knutselen, repareren en/of afregelen in het clubgebouw Sagittarius. Er zijn altijd wel enkele OM’s aanwezig die een handje kunnen helpen en er is test- en meetapparatuur aanwezig.

=== Vrijdag 8 februari is er weer een hobby-avond ===

Een gedeelte van de bezoekers zal slechts zitten discussiëren onder het genot van een kop koffie en dat is ook een van de doelen van deze avonden, want ook de sociale contacten moeten we onderhouden.
We zien je graag op deze avonden!

Albert, PA0ABE