D-Star

D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) is een open standaard voor het overdragen van digitale informatie (data en spraak) via smalbandige radioverbindingen. Deze standaard wordt door radiozendamateurs toegepast en is in 2001 ontwikkeld. De standaard is gebaseerd op langdurig onderzoek van de Japanse regering en de Japanse vereniging van radiozendamateurs (JARL).

Behalve het rechtstreeks communicatie tussen twee zend-ontvangers is D-star uitermate geschikt om via een D-Star repeater of een D-Star hotspot te communiceren. Beide systemen kunnen via het internet met een server verbonden zijn. Deze server beschikt over verschillende virtuele kanalen waarop een D-Star-repeater of -hotspot gekoppeld is. Data-stromen welke op hetzelfde virtuele kanaal aangesloten zijn zullen de datastroom opnieuw uitzenden. Op die manier kan een gebruiker met een portofoon via een virtueel kanaal met een gebruiker aan de andere kant van de wereld communiceren. Een virtueel kanaal wordt door de gebruikers een reflector genoemd.

In Nederland wordt veel gebruikgemaakt van de DCS-reflector

Registratie

Voor D-Star heb je een zogenaamd CCS Id (tot 2015) of CCS7 Id (vanaf 2015) nodig. Het 7 cijferige CCS7 Id begint voor Nederlandse amateurs met 204 (2 is Europa).

Sinds 2015 zijn de DMR en D-Star (CCS) registraties samengevoegd. D-Star had tot dan toe een 4 cijferig CCS nummer. Het nieuwe nummer voor beide systemen heeft nu 7 cijfers en heet daarom CCS7.

Heb je al een DMR-Id, dan hoef je dus niet ook nog een D-Star registratie aan te vragen. Jouw DMR-Id is het CCS7 Id voor D-Star.

Om van het D-Star netwerk gebruik te kunnen maken moet je een geverifieerd account aan moeten vragen. Dat kan hier:

Lees de aanwijzingen goed. Je registratiebewijs moet je zelf per e-mail opsturen (zie beschijving).

Gateway netwerken

D-star technische documentatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

D-star System
D-star System
d-star.pdf
84.0 KiB
6 Downloads
Details