Onderstaande info vond ik op de site van Museum Brands in Nieuw-Dordrecht.
Omdat deze tentoonstelling raakvlakken heeft met onze hobby, leek het mij interessant de info hier te tonen.

Wisseltentoonstelling Industrieel Erfgoed NIRA / Ericsson

Van 02-03-2018 t/m 31-07-2018

Deze tentoonstelling bevat onderwerpen over de inspanningen van Emmen om na de Tweede Wereldoorlog een industriestad te worden. Met de komst van de Nederlandse Industrie voor Radio Apparatuur (NIRA) naar Emmen in 1956 legde Emmen de basis voor haar eigen Silicon Valley.

En nee, dat is geen grootspraak. Wat maar weinig mensen weten is dat er in Emmen heel wat revolutionaire uitvindingen zijn gedaan. We hebben het hier over piepers, koptelefoontjes, buzzers, intercoms én Bluetooth. Maar hoe kan het dat we hier zo weinig van weten?
Simpel, om de concurrentie buiten de deur te houden, was geheimhouding een vereiste. In haar bestaan onderging de NIRA nogal wat naamsverwisselingen. Zo werd het in 1982 overgenomen door het Zweedse Ericsson (later Sony Ericsson en tegenwoordig Sony Mobile Communications Inc.), bestond het een tijdje op kleinere schaal onder de naam Tonalite wat op haar beurt weer werd overgenomen door Plantronics. In maart 2017 was daar dan het
definitieve einde. Alle geheimen van weleer kwamen op straat te liggen. Letterlijk, want als oud NIRA-medewerker René Hin zich niet als beschermheer had opgeworpen, waren alle productmodellen die ooit in de Emmense fabriek zijn ontwikkeld in de prullenbak beland.
Anno 2018 hebben al die bijzondere uitvindingen hun weg gevonden naar Museum Collectie Brands en staat de NIRA na al die jaren alsnog in de schijnwerpers. Op vrijdag 2 maart heeft wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen de tentoonstelling officieel geopend en is vanaf nu dan ook open voor bezoekers.

Teun – PAØTJJ