DMR BrandMeister website

Brandmeister.network is in Nederland het meest gebruikte DMR netwerk. Zij verzorgen de Master servers waarop de TalkGroups, Reflectoren, … worden gehost. Een zeer verzorgde en uitgebreide website geeft inzicht in de structuur van het netwerk en laat de diverse activiteiten zien.

DMR is een professioneel digitaal spraak netwerk waarbij de functies centraal worden bedacht en geïmplementeerd in het netwerk, de repeaters en sets / portofoons (middels een z.g. code-plug).

Dit uitgangspunt staat een beetje haaks op de behoefte van een gemiddelde zendamateur om alles zelf te willen bepalen en instellen…
Tweede punt is dat de omvang van het BrandMeister amateur DMR netwerk vele malen groter is dan die van een groot professioneel DMR netwerk.

Deze pagina helpt je bij het vinden van de diverse functies op de BrandMeister website.

TalkGroup overzicht

Het overzicht van alle TalkGroups zit een beetje verstopt. Je vindt het overzicht onder het uitklap-menu ‘Data Visualisatie’ .

Achter elke TalkGroup zie je de knoppen:

  • LH – Last Heard (laatst gehoord)https://brandmeister.network/?page=lh&DestinationID=20411
  • HoseLine (live meeluisteren)
  • Wiki

In de URL van bovenstaande links zie je aan het eind van de URL het TalkGroup nummer (als voorbeeld 20411 – ZODigi). Je kunt hier zelf een ander nummer intypen en zo snel wisselen van TalkGroup.

TalkGroup zoeken

Je kunt een TalkGroup ook zoeken. Rechtsboven zie je een zoekveld waarin je (een deel) van een TalkGroup kunt invoeren.
De selectie wordt direct gemaakt terwijl je typt. Als voorbeeld TG 204 – Nederland. Je ziet in onderstaand resultaat dat ook meer regionale TG’s zichtbaar worden.

HoseLine

Met de HoseLine kun je live meeluisteren met een TalkGroup via Internet zonder dat je zelf enige apparatuur nodig hebt. Heel handig is (zeker als je zelf wel uit kunt komen met DMR) het overzicht met recente activiteit.
Klik hiervoor op ‘Calls’ links in het menu.

Je kunt hier zelf selecteren voor welke regio je het overzicht wilt zien. Je kunt selecteren per continent en daarbinnen per land.

Onder ‘Targets’ kun je dan weer op een TalkGroup klikken om zo weer mee te luisteren met die TalkGroup. Erg fraai!!

Opmerking:
Het audio van de HoseLine wil nog wel eens wat brokkelen. In werkelijkheid is het audio veel beter.

Eigen Hotspot(s)

Wil je je eigen Hotspot(s) zien op de website, dan moet je aangemeld zijn. Heb je nog geen account, dan kun je een account aanmaken door je te registreren.

Ben je ingelogd, en heb je een hotspot in gebruik, dan zie je een extra menu ‘My Hotspots’. Een symbooltje geeft aan of de hotspot actief is gekoppeld.

Selecteer de hotspot die je wilt bekijken. Je krijgt eerste een wijzigen scherm. Een deel van de gegevens kun je hier wijzigen, een ander deel wordt automatisch van de hotspot gelezen.
Met de optie ‘View’ om de status van je Hotspot te bekijken.

Door in de URL het DMR-Id van een andere amateur in te vullen (eventueel gevolgd door een 2 cijferige volgnummer) kun je de instellingen van zijn/haar Hotspot zien.

Master servers

Master servers staan verspreid over de wereld en verzorgen het hosten van TalkGroups, Reflectoren, …
De Master servers zijn de ruggengraat van het netwerk. Ze zijn onderling gekoppeld zodat een compleet beeld van het hele DMR netwerk zichtbaar is op elke server.

Voor Nederland is er de Master server 2042.

Achter elke Master server zie je knoppen die een vrij gedetailleerd en technisch overzicht geven:

Hieronder de informatie die je te zien krijgt voor de Master server 2042 (Nederland):

  • Status
    overzicht van alle koppelingen met de server
  • Lijst
    overzicht van alle gekoppelde repeaters en hotspots

Repeaters en Hotspots

Met de komst van de Duplex Hotspot begint het verschil tussen een lokale Hotspot en een repeater een beetje door elkaar te lopen.  Duplex Hotspots worden door BrandMeister onder ‘Repeaters’ gestopt.

Ook bij deze overzichten kun je zoeken op een repeater naam of DMR-Id.

Kies je een Repeater / Hotspot door op het call-sign te klikken, dan krijg je weer het overzicht (View) met alle informatie. Dit is hetzelfde overzicht als hierboven beschreven bij ‘Eigen Hotspot(s)’ .

Laatst Gehoord

Dit is een overzicht van de laatste en actieve verbindingen wereldwijd.

Op het eerste gezicht vliegt alles voorbij en is er geen touw aan vast te knopen.

Gelukkig is er een ‘ Pauze’ knop bedacht zodat je het beeld even kunt vastzetten (en ook weer kunt laten lopen).

… en meer

De BrandMeister website biedt nog meer functies. Te veel om hier aan te stippen, maar met deze kennis is de rest van de website goed te volgen.