Wat is dit allemaal voor (digi)-taal?

ZODigi is de verzamelnaam voor de Digitale Spraak activiteiten binnen de afdeling A11. Op A11 Home wordt daar zichtbaar aandacht aan gegeven.

Vooralsnog zijn het vooral activiteiten en initiatieven van individuele A11-leden. Middels de informatie op deze website en uitwisseling op de club-avonden worden wellicht meer amateurs enthousiast.

Digitale spraak kom je in de Engelse taal tegen als Digital Voice (DV). Het is een relatief nieuwe modulatie vorm.
In het dagelijks leven wordt een vergelijkbare modulatievorm toegepast bij Gsm-telefonie. In de telefoniewereld is analoge communicatie inmiddels volledig verdwenen.
Ook analoge televisie is vervangen door de digitale variant. Bij radio-omroep staat DAB+ te trappelen om daar ook de analoge FM uitzendingen te vervangen…

Gaat deze digitale trend ook de amateur wereld overnemen?

Nee, het is een techniek naast alle andere (analoge) modulatie technieken.
En misschien uiteindelijk ook we ja, deze techniek is niet te stuiten en biedt ook heel veel nieuwe mogelijkheden.

Zie het als een aspect erbij en niet als een bedreiging van

… en … je hebt er geen antenne op het dak voor nodig …

Waar te vinden op A11

Onder het menu

  • ZODigi
    • Digitale spraak

zijn alle pagina’s rond dit thema te vinden. Dit zijn deels dezelfde pagina’s als waar vanaf Home naar wordt verwezen.

Vergelijkbare techniek – verschillende platformen

In de amateur wereld wordt de digitale spraak modulatie toegepast in verschillende platformen:

Met al deze technieken kun je (binnen het platform) rechtstreeks een verbinding maken. Zo gebruikt is het alleen een andere modulatievorm.
Ieder platform heeft zijn eigen implementatie, waardoor ze onderling niet uitwisselbaar zijn…

Koppeling via Internet

Veel bekender zijn bovenstaande technieken waarbij een deel van de verbinding via een digitale-repeater (digi-peater) loopt en vervolgens via Internet een koppeling met andere repeater(s) wordt gemaakt.

Reflectoren / TalkGroups / Rooms

Naast de koppeling van digitale-repeaters (digi-peaters) onderling, kunnen

Dit zijn severs (services), zeg maar diensten, die dienen als ‘spiegel’. Vandaar ook de naam reflector. Als je naar een bepaalde spiegel kijkt kun je zien wie er beweegt. In onze termen: (slechts) één spreekt, en de rest luistert.

Met de repeater en/of Hotspot apparaten en de Reflectoren / TalkGroups / Rooms kunnen zo hele netwerken worden opgezet. Van lokaal, via regio of interesse, naar landen, continenten en ook wereldwijd.
Omdat het hier om Internet koppelingen gaat zijn deze begrippen wel relatief. Iedereen kan overal mee verbinden. Het gaat dus meer om een logische ordening.

Eens in deze tak van sport verzeild beland je in een woud van termen en afkortingen… Laat je niet afschrikken.
Je hoeft niet alles tegelijk te doen en te weten. Er is voldoende kennis en ervaring aanwezig binnen A11 om je op weg te helpen, en je op het pad te houden.

Hotspots

De laatste jaren zijn de Hotspots sterk in opkomst. Dit zijn eigenlijk mini (low-power) repeaters die je thuis hebt staan. Zo kun je zelf bepalen via welke Reflectoren / TalkGroups / Rooms je de connectie laat lopen. Je bent dan ook niet afhankelijk van een digi-peater in de buurt (als die er al is…).

MMDVM Duplex op Raspberry Pi – DVMega op BlueStack – DV4mini aan Raspberry Pi

ZODigi reflectoren

Raspberry Pi met daarop de ZODigi Reflectoren

ZODigi was de werknaam voor een aantal concrete (experimentele) Reflectoren. De naam is later omgezet naar MMX411 (Multi Mode Cross 411) vanwege de onderlinge koppelingen. Bij D-Star en DMR hebben de Reflectoren / TalkGroups geen naam maar een nummer. In beide zit het nummer 411.

Meer over de lokale reflectoren:

ZODigi Reflectoren