Ook in 2020 organiseert Martin – PA4WM een ZODX-Challenge. Echter in afwijking van de voorgaande edities wordt deze nu in maart gehouden. Martin zegt daarover het volgende: “In maart zijn er meerdere DXpedities actief. Er zal dus ruimschoots activiteit op de diverse banden zijn.”

Nog even de spelregels:

De ZODX Challenge doel en regels

Het doel van deze Challenge is om gezellige activiteit en onderlinge competitie te genereren, waarbij iedereen met een schone lei begint. DXers die alle landen al bevestigd hebben, mensen die nodig de buizen weer eens moeten afstoffen en degene die de eerste stappen op HF zetten, beginnen allemaal met een blanco log.

  • De Challenge loopt van 1 maart 2020 00:00z tot 31 maart 2020 23:59z, en is open voor alle leden van de afdeling Zuid Oost Drenthe.
  • Er zijn twee categorieën, N en F.
  • De winnaar in elke categorie krijgt een leuke plaquette of beker als aandenken.
  • Het doel is om in 1 maand zoveel mogelijk DXCC landen te werken op de amateur banden
  • 160m – 80m – 40m – 30m – 20m – 17m – 15m – 12m en10m.

Elk gewerkt land telt 1 keer, ongeacht band en mode. Bijvoorbeeld: OH, gewerkt op 40m ssb en 20m cw telt als 1 gewerkt land.
Alle DXCC landen volgens de ARRL landenlijst tellen mee.

Een goede antenne helpt enorm …

QSL kaarten of een andere bevestiging is niet nodig. Een gewerkt station is voldoende.

Graag een kopie van het log meesturen. Een adif bestand van je logboek programma is nog beter.
Een uittreksel met de gewerkte DXCC landen is ook prima.

Aan de hand van het log of uittreksel kunnen we zien wie er naast de meeste DXCC landen ook de leukste DX heeft gewerkt. Een anekdote of verhaal over de gewerkte stations is zeer welkom

Ofschoon niet verplicht, is er een leuke website waar je eigen score bij kunt houden.

Op www.clublog.org kun je na het opladen van je adif logboek bestand onder het kopje DXCC Charts de stand van zaken zien. De verschillende opties op deze site bieden de mogelijkheid om o.a. de DXCC score vanaf het jaarbegin te volgen. Uitstekend te gebruiken voor onze Challenge dus.

De website is sowieso een aanrader. Door de meer dan 60.000 wereldwijde logs zijn er prachtige statistieken uit te halen. Een most wanted DXCC lijst, Log search en OQRS behoren ook tot de mogelijkheden.
Voor de Challenge kun je verder handig gebruik maken van enkele contesten of DXpedities.

LET OP———————-Alleen klassieke modes. Geen FT8/PSK of iets dergelijks.

Prachtige DX!

Veel plezier gewenst.

Martin, PA4WM