ZODX Challenge

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, werden er in ons afdeling blad “het Z-Oo-D-tje” regelmatig scores gepubliceerd van de DXCC stand van actieve en minder actieve HF operators.
Eerst door Ben, PA3BXC tegenwoordig PE5B, en later door mijzelf.
Onze afdeling kent een lange geschiedenis van actieve DXer’s, waarvan een aantal hoog op de DXCC Honor Roll. Inmiddels zijn we 20 a 30 jaar verder, en zijn er vele HF operators bijgekomen in  afdeling Zuid Oost Drenthe.
Tijd voor een nieuwe uitdaging.

De ZODX Challenge doel en regels

ZODX Challenge 2021

 

 

Het doel van de Challenge is om gezellige activiteit en onderlinge competitie te genereren, waarbij iedereen met een schone lei begint. DXers die alle landen al bevestigd hebben, mensen die nodig de buizen weer eens moeten afstoffen en degene die de eerste stappen op HF zetten, beginnen allemaal met een blanco log.

Kort geleden heb ik gevraagd of er veranderingen gewenst waren in de Challenge regels.
Uit de reacties kwam naar voren dat de bestaande regels prima zijn. Een eventuele aparte CW sectie werd aangegeven, maar de groep in de F categorie is eigenlijk te klein om verder op te splitsen. Voorlopig houden we het nog even bij de bestaande regels.

 

 

  • De Challenge loopt van 1 januari 00:00z tot 31 januari 23:59 en is open voor alle leden van de afdeling Zuid Oost Drenthe.
  • Er zijn twee categorieën, N en F.
  • De winnaar in elke categorie krijgt een prijs en iedere deelnemer een aandenken.
  • Het doel is om in 1 maand zoveel mogelijk DXCC landen te werken op de kortegolf amateur banden
  • 160m – 80m – 40m – 30m – 20m – 17m – 15m – 12m en 10m.
  • Alleen verbindingen in SSB en CW tellen mee voor de Challenge.

Elk gewerkt land telt 1 keer, ongeacht band en mode.
Bijvoorbeeld: OH, gewerkt op 40m ssb en 20m cw telt als 1 gewerkt land.
Alle DXCC landen volgens de ARRL landenlijst tellen mee.

QSL kaarten of een andere bevestiging is niet nodig. Een gewerkt en gelogd station is voldoende.

Na afloop van de Challenge graag een kopie van het je log sturen naar martin.pa4wm@gmail.com  Een adif bestand van je logboek programma maakt het makkelijker maar is niet noodzakelijk.
Een uittreksel met de gewerkte DXCC landen is ook prima.

Aan de hand van het log of uittreksel kunnen we zien wie er naast de meeste DXCC landen ook de leukste DX heeft gewerkt. Een anekdote of verhaal over de gewerkte stations is zeer welkom.

Misschien is het een leuk idee om na de Challenge een overzichts poster met onze wereldwijde verbindingen en deelnemende operators in het clubhuis te hangen.

Prachtige DX en veel plezier gewenst

Martin, PA4WM

 

ZODX Challenge 2021

ZODX Challenge 2020

ZODX Challenge 2019

Dit jaar met alleen de klassieke modes (en dus geen FT8). Lees het volledige verslag, de resultaten, de statistieken, en de winnaars op deze pagina:

ZODX Challenge 2018

Een maand vol korte golf activiteit uit Zuid Oost Drenthe ligt inmiddels achter ons.

De ZODX Challenge zit er op. Maar liefst 14 logs zijn binnengekomen. Lees het volledige verslag, de resultaten, de statistieken, en de winnaars op deze pagina: