Voorbereidingen DXpeditie naar Tonga

A35EU – Een kijkje achter de schermen.

Nadat we met twee afdelingsleden, Henk PA3GCV (en ikzelf, Martin – PA4WM) in 1999 en 2002 deel uit maakten van een aantal DXpedities werd het rustiger op reis gebied. Mijn baan slokte veel tijd op.

Dankzij mijn werk kon ik in 2004 nog wel anderhalf jaar actief zijn vanuit Turkije, maar daarna werd het rustiger.
Twee jaar geleden was ik bij Ronald PA3EWP in Barendrecht op bezoek en spraken we o.a. over die leuke DXtripjes naar het Caraïbisch gebied rond de eeuwwisseling. Het begon weer te kriebelen. De vele voorbereidingen, het plannen, de reis, het opbouwen van het station, en daarna een aantal weken 24 uur per dag actief zijn. Ik had er weer heel veel zin in.

Rotuma

Vorig jaar zomer een belletje. Ronald vroeg of ik zin had om het team naar Rotuma in het voorjaar van 2018 te versterken. De hele operatie zou ongeveer 4 weken duren. Ofschoon enige flexibiliteit in mijn werk mogelijk is, waren 4 weken uit en thuis uiteindelijk toch teveel van het goede. Helaas ging Rotuma aan mijn neus voorbij. We hebben allen het indrukwekkende verhaal van 3D2EU in Electron kunnen lezen.

Afgelopen voorjaar zaten we met o.a. de Rotuma team leden en Tom GM4FDM aan een buitentafel in Friedrichshafen tijdens de HamRadio. Naast een goed glas Duits bier lag een lijstje op tafel met de „most wanted“ DXCC landen. Al snel hadden we 3 potentiele bestemmingen aangevinkt. Alle drie in de Pacific.
Tonga was er een van. Het idee was om in het voorjaar van 2019 naar toe te gaan.

Most wanted

Al snel tijden de eerste voorbereidingen diende zich een andere optie aan. Hoger op de most wanted lijst, moeilijker te komen, duurder en een langer verblijf. Tonga werd even in de wachtkamer gezet.
Even later kwam er een whatsappje met de mededeling dat er een team gevormd zou worden voor een DXpeditie naar een Aziatisch land waar het zendamateurisme op dit moment niet de prioriteit van de regering heeft.
De voorbereidingen gingen van start. O.a. werd er een VDA antenne voor 30m gemaakt, die samen met Henk PA3GCV en Jan PA4JJ is opgezet en getest.

Tegelijkertijd liepen de onderhandelingen met de betreffende ministeries echter moeizaam. Een vergunning kon worden afgegeven, echter met beperkte frequenties en vermogen. De team leider reisde af naar Azië en zag kans om op ministerieel niveau te onderhandelen over de gevraagde vergunningen. Na mondelinge toezeggingen keerde hij na enkele dagen huiswaarts. Onze voorbereidingen gingen verder in hoog tempo, totdat een aantal weken later de mondelinge toezegging werd afgezwakt. Na enige tijd hebben we ook hier een voorlopige streep onder moeten zetten. Om speculaties tegen te gaan, het betrof niet P5. HI

Zullen we Tonga weer oppakken

Ronald belde dezelfde dag nog. „Zullen we Tonga weer oppakken?“
Een aantal operators uit het vorige team konden deel uitmaken van dit nieuwe plan. En zo gingen Ronald PA3EWP, Tom GM4FDM en ik aan de slag. Licentie aanvragen, een geschikte locatie vinden, reisschema’s uitwerken, antennes bouwen en materiaal verzamelen om 3 stations actief te kunnen hebben. Er volgden tientallen e-mails per dag om de zaak rond te krijgen.

Mijn zoon Wouter ontwierp een logo en watermerk. Alex PA1AW had inmiddels een website klaar en wachtte op toezegging van de aangevraagde call.

PA4JJ – PA3GCV – PA4WM

Intussen werd de laatste hand gelegd aan verticals en VDA antennes voor alle banden en op een mooie dag op het veld naast ons clubgebouw bij Sagitarius opgezet en getest. Een heerlijke rustige omgeving om zoiets uit te voeren. Jan PA4JJ hielp hierbij mee.
Nadat de toezegging van de aangevraagde call ontvangen was, werd de DXpeditie bij de verschillende DX websites aangekondigd. Onze eigen website ging tegelijkertijd online.

Gedurende de voorbereidingen waren we op zoek naar een vierde operator. Pat EI5IX heeft uiteindelijk het team versterkt.
De groep ziet er nu als volgt uit:

Verblijf op Tonga

We hebben het verblijf op Tonga zo uitgekiend dat er twee weekenden in ons verblijf zitten. Het laatste weekend kunnen we ook deels deelnemen aan de CQWWCW contest, maar dat heeft niet de prioriteit.

Op 13 november vertrekken we. Ronald en ik vanuit Amsterdam, Tom vanuit Glasgow en Pat vanuit Londen.

In Doha, Qatar treffen we ons allen, en vliegen verder naar Auckland Nieuw Zeeland waar vandaan onze laatste vlucht naar Tonga vertrekt. De gehele reistijd bedraagt meer dan 48 uur. Donderdag avond de 15e november komen we aan op Tonga. Daarna volgt het opzetten van het station, het logging netwerk en de antennes. We hopen vrijdag de 16e QRV te kunnen zijn.Het wordt een hele uitdaging om met name west Europa te kunnen werken. We zitten echt in het dal van de zonnevlekken cyclus, maar toch zijn er, met name op 20, 30 en 40m, goede kansen.
Persoonlijk hoop ik natuurlijk dat er ook velen uit Nederland en de afdeling ZOD in het log komen.

Tot werkens vanuit Tonga, A35EU.

73, Martin – PA4WM

Website:

tonga.lldxt.eu