Websites van onze leden

En ook

Veldwerk bij Derk PD1DTH

Zoals bekend mag worden verondersteld is Derk, PD1DTH, vaak in het veld te vinden om met zijn Yaesu FT 817 verbindingen te maken.

Hij gebruikt dan een inverted V van twee keer tien meter als antenne en tweelingsnoer als symmetrische voedingslijn. Als mast dient een vishengel van ongeveer 8 meter. Derk gebruikt hierbij een MFJ- tuner met een ringkernbalun voor gebruik met symmetrische voedingslijn.

Omdat hij vooral geen energie wil verliezen ( de FT817 geeft maximaal maar 5 watt) wil hij overschakelen op een symmetrische tuner zoals de bekende Z-match.

Enige tijd geleden heb ik voor proef een Single Coil Z-match gemaakt en die werkte bij mij op alle banden. Met die tuner ben ik naar Westerbork getogen om te zien of Derk daar wat mee kon. Er zit nog geen kastje om, maar dat was voor Derk geen probleem omdat hij toch alleen met mooi weer het veld in gaat.

Omdat de tuner toch getest moest worden werd op het grasveld voor het huis de mast met antenne opgezet en transceiver en tuner aangesloten. Om niet te lang krom te hoeven staan hebben we ons maar op het grasveld uitgestrekt om de boel te testen.

De tuner bleek te voldoen en Derk heeft op 40 meter nog een drietal leuke verbindingen gemaakt waarbij hij uitstekende rapporten kreeg.

We zullen Derk dus binnenkort bij mooi weer uit de omgeving van Westerbork kunnen horen als PD1DTH/QRP/P.

Na een gezellige en hobbyrijke avond kon ik met een prettig gevoel huiswaarts keren.