Vanwege het feit dat bij mijn Z-match in de afstemcondensator de vonken overslaan, zocht ik een tuner waarbij de spanning op de condensator wat lager zou blijven en naar enig speurwerk kwam ik op de site van PA0FRI, waar een groot aantal tuners wordt besproken.

Een van deze ontwerpen is de S-match en die heb ik als voorbeeld gekozen.

Dit is een tuner voor symmetrische voeding van de antenne en ziet er in eerste instantie een beetje apart uit.

Schema

De ingang wordt gevormd door een ringkern (T200-2) met daarop een aantal wikkelingen.

De ingangswikkeling bestaat uit 16 windingen en daarop zitten twee wikkelingen van elk 8 windingen.

Aan de ene kant zit de afstemcondensator van ongeveer    400 pF (moet vrij van aarde zijn, dus geïsoleerd opstellen) en aan de andere kant de afstemspoel (ook geïsoleerd).

Die spoel is in het originele ontwerp een rolspoel, maar die heb ik niet en dus heb ik gekozen voor een vrijdragende luchtspoel (diameter ongeveer vier centimeter) met aftakkingen die met een twaalfstandenschakelaar gekozen kunnen worden.
Het wikkeldraad voor de spoel is 2,5qmm en komt uit een stuk VMVK wat reeds enige jaren in de schuur lag.

Ringkern

De draad heb ik van de isolatie ontdaan en daarna gestrekt door die met boormachine te twisten, wat een mooie strakke draad oplevert.

De aansluitingen H-H en L-L gaan naar een dubbelpolige schakelaar, waarmee gekozen kan worden voor hoge of lage impedantie.

Het geheel is ingebouwd in een bestaand kastje, wat net (geen) ruimte genoeg had voor alle onderdelen, zonder al te veel capaciteit naar massa.

Op de foto is te zien dat de spoel in twee gedeeltes is gemaakt, vanwege het ruimtegebrek.

Linksboven zien we de ringkern en daarnaast de schakelaar voor het omschakelen van hoge naar lage impedantie.

Er zitten vier aansluitingen aan de achterkant; twee voor de symmetrische lijn, een om de symmetrische uitgang door te verbinden naar massa en zodoende een langdraad te kunnen voeden en een coaxaansluiting.

Tijdens de eerste testen lijkt het een tuner die goed werkt en makkelijk te bedienen is, maar of dat zo blijft zal de toekomst leren.

Succes met eventuele nabouw en gd dx.

Albert, PA0ABE.