ZODX ChallengeZODX Challenge 2018

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, werden er in ons afdeling blad “het Z-Oo-D-tje” regelmatig scores gepubliceerd van de DXCC stand van actieve en minder actieve HF operators.
Eerst door Ben, PA3BXC tegenwoordig PE5B, en later door mijzelf.
Onze afdeling kent een lange geschiedenis van actieve DXer’s, waarvan een aantal hoog op de DXCC Honor Roll. Inmiddels zijn we 20 a 30 jaar verder, en zijn er vele HF operators bijgekomen in  afdeling Zuid Oost Drenthe.
Tijd voor een nieuwe uitdaging.

ZODX Challenge 2020

ZODX Challenge 2019

Dit jaar met alleen de klassieke modes (en dus geen FT8). Lees het volledige verslag, de resultaten, de statistieken, en de winnaars op deze pagina:

ZODX Challenge 2018

Een maand vol korte golf activiteit uit Zuid Oost Drenthe ligt inmiddels achter ons.

De ZODX Challenge zit er op. Maar liefst 14 logs zijn binnengekomen. Lees het volledige verslag, de resultaten, de statistieken, en de winnaars op deze pagina:

De ZODX Challenge doel en regels

Het doel van deze Challenge is om gezellige activiteit en onderlinge competitie te genereren, waarbij iedereen met een schone lei begint. DXers die alle landen al bevestigd hebben, mensen die nodig de buizen weer eens moeten afstoffen en degene die de eerste stappen op HF zetten, beginnen allemaal met een blanco log.

  • De Challenge loopt van 1 januari 00:00z tot 31 januari 23:59z, en is open voor alle leden van de afdeling Zuid Oost Drenthe.
  • Er zijn twee categorieën, N en F.
  • De winnaar in elke categorie krijgt een leuke plaquette of beker als aandenken.
  • Het doel is om in 1 maand zoveel mogelijk DXCC landen te werken op de amateur banden
  • 160m – 80m – 40m – 30m – 20m – 17m – 15m – 12m en10m.

Elk gewerkt land telt 1 keer, ongeacht band en mode. Bijvoorbeeld: OH, gewerkt op 40m ssb en 20m cw telt als 1 gewerkt land.
Alle DXCC landen volgens de ARRL landenlijst tellen mee.

Een goede antenne helpt enorm …

QSL kaarten of een andere bevestiging is niet nodig. Een gewerkt station is voldoende.

Graag een kopie van het log meesturen. Een adif bestand van je logboek programma is nog beter.
Een uittreksel met de gewerkte DXCC landen is ook prima.

Aan de hand van het log of uittreksel kunnen we zien wie er naast de meeste DXCC landen ook de leukste DX heeft gewerkt. Een anekdote of verhaal over de gewerkte stations is zeer welkom

Ofschoon niet verplicht, is er een leuke website waar je eigen score bij kunt houden.

Op www.clublog.org kun je na het opladen van je adif logboek bestand onder het kopje DXCC Charts de stand van zaken zien. De verschillende opties op deze site bieden de mogelijkheid om o.a. de DXCC score vanaf het jaarbegin te volgen. Uitstekend te gebruiken voor onze Challenge dus.

De website is sowieso een aanrader. Door de meer dan 60.000 wereldwijde logs zijn er prachtige statistieken uit te halen. Een most wanted DXCC lijst, Log search en OQRS behoren ook tot de mogelijkheden.
Voor de Challenge kun je verder handig gebruik maken van enkele contesten of DXpedities. Met een beetje geluk komt de grote DXpeditie naar Bouvet, 3Y0Z nog voor eind januari in de lucht.

Prachtige DX!

Veel plezier gewenst.

Martin, PA4WM