PI4MM

CQWW DX CW 25 en 26 november 2017

In het weekend van 25 en 26 november deden we mee aan de CQWW DX CW contest van uit Sagittarius.

Zaterdag rond negen uur was de koffie klaar en kwamen ook reeds de eerste leden om eerst te praten over de antennes en hoe we het zouden aanpakken.

We waren het er snel over eens dat de beam voor de hogere banden gebruikt zou worden en dat we de horizontale loop van 123m omtrek zouden opzetten voor de banden tachtig en veertig.
Bovendien had Jos, PA7KY, z’n vertical voor veertig bij zich, wat een prima antenne is voor dx-verkeer.

Binnen werd de set opgesteld en N1MM op de laptop ingesteld voor deze contest.

Tegen de tijd dat alles op z’n plek stond en was aangesloten waren ook de antennes gereed en konden die aangesloten worden. Bij de eerste test kwamen we er snel achter dat tien meter erg stil was en dat bleef het hele weekend zo, dus daar waren weinig punten te halen.

Vijftien meter bleek wat levendiger en daar werden de eerste mooie QSO’s gemaakt waarna er overgestapt werd naar twintig meter, waar het gezellig druk was en we moesten de verzwakkers en filters goed instellen om tussen alle lawaai goed leesbare signalen te horen.

Sip, PD4SN, had gezorgd voor een goede lunch in de vorm van soep en broodjes met worst, zodat we niet gehinderd werden door rammelende en knorrende magen.

Tegen het eind van de middag was er het diner met gewoontegetrouw pannenkoeken met spek, kaas en uiteraard afgewerkt met stroop. Dat ging er goed in.

In het donker worden de banden vijftien en twintig wat minder bruikbaar en bovendien waren daar natuurlijk veel stations waarbij N1MM de melding ‘dupe’ te zien gaf en daarom werd er overgeschakeld naar veertig meter.
Nu konden we ook mooi het verschil tussen de loop en de vertical van Jos beluisteren. Dat was verschillend. Het ene station was sterker op de vertical, terwijl een ander station veel sterker was op de vertical. Eigenlijk was dat niet verwonderlijk, want we konden ook mooi zien dat
de stations op grotere afstand op de vertical beter te horen waren, terwijl de Europese stations op de loop over het algemeen sterker waren.

Zondagochtend gingen we opnieuw van start, met weer leuke resultaten.
Tegen drie uur vonden we het genoeg en werd begonnen met het opruimen van de antennes en de apparatuur, zodat we mooi voor het donker thuis waren.

De voorlopige resultaten:
Band QSO’s pts zones City’s
80      58       59    6        29
40      77      103    11      34
20      63       97     12     28
15       58      109    13     22
10       4         4         3       1
Totaal 260  372  45      116

Operator:

  • PA0ABE, PA0IKE, PA2RU, PA3CVR, PA7KY.

We kijken terug op een mooi weekend met veel gezelligheid en we hebben weer veel geleerd, vooral op antennegebied.
Wanneer we de volgende contest meedoen moet nog besproken worden, maar dat er een volgende keer is, dat is zeker.

Iedereen die mee gewerkt heeft aan dit weekend, van harte bedankt!

Albert – PA0ABE