P I 4 M M

CQWW DX SSB 28 en 29 oktober 2017

Tijdens het weekend van 28 en 29 oktober namen we deel aan de CQWW DX SSB contest vanuit Sagittarius.

Zaterdagochtend om negen uur stond de koffie klaar en konden we bespreken met welke antennes we zouden werken en konden we het station opbouwen. Er werd gekozen voor een vertical voor veertig meter van Jos, PA7KY, een ZS6BKW van Sjoerd, PD0GJM, de driebanden beam naast het gebouw en een horizontale delta van ruim honderdtwintig meter omtrek.

Er was ruim belangstelling uit de afdeling en er kwamen ook om’s om te contesten.

Sip, PD4SN, had voor brood en soep gezorgd en dat werd door de medewerkers met smaak verorberd. Dat moest ook wel, want van het antennes bouwen en van het roepen in de contest krijg je honger.

Rond zes uur werd de keuken in beslag genomen door Albert om pannenkoeken te bakken, die eveneens snel de weg van de hongerige magen vonden.

De condities waren redelijk goed en al spoedig stonden er exotische calls in het log. Dat waren niet allemaal vreemde landen, want er zijn de laatste jaren ook aan de ons omringende landen calls uitgegeven die de oudere garde nog nooit heeft gehoord.
Dan denk je een mooie DX-verbinding te hebben en dan blijkt het België of Frankrijk te zijn. Dat mocht de pret trouwens niet drukken en we riepen er vrolijk op los of we lieten roepen door de papegaai van Berend, PD1BK en soms met mooie resultaten.

Tot laat in de avond was de call PI4MM op de banden te horen en nadat de zenders in de auto waren gezet en de mast iets ingedraaid was, ging de crew huiswaarts om de volgende morgen weer volledig uitgerust aan de tweede dag te beginnen.

De nacht had een verrassing voor ons en vele anderen in de vorm van een onvervalste storm boven de Noordzee, waarvan we ook in Drenthe een staartje meekregen, maar gelukkig stond alles nog overeind toen we zondagochtend weer aankwamen en konden we dus weer verder met de contest onder het motto “leerzaam en gezellig”.

Ook nu lieten de banden zich van de goede kant zien en konden QSO’s maken met bijna de hele wereld. Van Spanje tot China, alles kwam langs en werd aangeroepen met vaak positief resultaat, waarna het in het contestlog N1MM werd ingevoerd. Dit logprogramma houdt veel bij, zoals het aantal gemaakte QSO’s, de gewerkte stations, op welke frequenties zitten stations en nog veel meer.
Vooral het onthouden van de gewerkte stations is wel makkelijk, want dan zie je direct of een stations wat je hoort reeds is gewerkt, zodat je weinig of geen dubbele QSO’s maakt en dat scheelt weer in het punten aantal. Je moet er even voor gaan zitten, maar als je het eenmaal in de vingers hebt, dan is het een fijn programma om mee te werken.

Om de beurt ging men achter de set, hoewel er bij sommigen toch nog van enige schroom te bespeuren was. Op zich is dat niet erg, want je moet je prettig voelen en als je tegen je zin achter de microfoon zit ben je toch niet gelukkig. Maar de meeste om’s lieten toch een poosje hun stem door de ether klinken.

Rond het middaguur was er brood met worstjes en soep.

Intussen hadden ook een QSO gehad met Martin, PA4WM, die op een andere locatie als single operator, singel band op tachtig meter had ingeschreven. Hiervoor had hij een speciale antenne gemaakt, namelijk twee verticals die met faselijnen gekoppeld waren en die geschakeld konden worden, zodat hij een vertical beam had voor die band.
Zijn resultaat kennen we nog niet, maar dat zal waarschijnlijk wel een goede plaats in de ranglijst geven.

Wij hebben 412 QSO’s gemaakt en komen zodoende op een puntenaantal van ruim honderdelfduizend, wat een behoorlijke verbetering is ten opzichte van de voorgaande jaren.
Hieruit blijkt dat we ondanks het motto toch redelijke resultaten behalen en bovendien een gezellig weekend met zijn allen beleven en tevens zo hier en daar ook nog wat kennis opsteken.

Eind november is er de CQWW DX CW contest waar we ook weer aan meedoen en we hopen dat de telegrafisten onder ons dan ook van de partij zijn.

Iedereen bedankt voor de medewerking en tot een volgende keer en verder 73 es gd dx!

Albert – PA0ABE