Toongenerator

TOONGENERATOR

Het beschreven instrument is bedoeld om laagfrequente schakelingen te testen en om middenfrequent versterkers te testen en af te regelen en heeft een bereik van 3Hz tot 800KHz sinus en tot ongeveer 10MHz met blokgolven.

De oscillator is een ‘wienbrug oscillator’ en door het gloeilampje L in de emitter van de derde transistor wordt het geheel gestabiliseerd, waardoor er over het hele bereik nagenoeg dezelfde amplitude uit komt.

Met de schakelaar in de emitter van de vierde transistor wordt deze flink overstuurd en is de output in de vorm van een blokgolf.

Het ontwerp dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw, maar is nog steeds betrouwbaar en goed bruikbaar bij de zelfbouw en/of reparatie van allerlei apparatuur.
De bouw is eenvoudig en kan op een stuk gaatjesprint gerealiseerd worden, terwijl het prototype in “ugly” systeem is gemaakt.
Dat betekent dat alle onderdelen zwevend, met hier en daar een ondersteuning, zijn gemonteerd.

Dit is een bouwwijze die – als je het goed doet – erg stabiel en betrouwbaar kan zijn.
Het afregelen geschiedt met R6, waarmee je de instelling van de eerste transistor regelt en daarmee de versterking van het geheel.

Deze weerstand wordt zodanig ingesteld dat in alle bereiken de oscillator nog aanslaat en dan nog een klein stukje terug zodat de zaak ook bij een iets lagere spanning nog werkt.
Het apparaat kan in een klein kastje gemonteerd worden, zoals dat ook bij het prototype is gedaan.

Hier is gebruik gemaakt van het kastje voor een printeromschakeling.

Schema toongenerator