Regeneratieve ontvanger 40M

Experimentele regeneratieve ontvanger voor veertig meter

Dit is een ontvangertje volgens het regeneratieve detectie principe. De voorversterker versterkt het binnenkomende signaal en tevens zorgt ie er voor dat er geen Hf naar de antenne gaat als de detector oscilleert. Met de potmeter in de antenneleiding wordt het signaal eventueel verzwakt, wat soms wel nodig is.

De detector kan AM-signalen detecteren en wordt dan tegen het oscilleren aan gezet met de potmeter P2 (op het randje). De ontvanger heeft dan de grootste gevoeligheid en is ook redelijk selectief, omdat de kring ‘ontdempt’ wordt.

Voor CW en SSB ontvangst wordt de detector aan het oscilleren gebracht. Met de afstemcondensator C6 wordt de frequentie grof ingesteld, terwijl C7 als bandspreiding dient. C6 en C7 zijn kleine plastic afstemcondensatoren uit een draagbare ontvanger, waarvan voor C6 het AM-gedeelte en voor de bandspreiding het FM-gedeelte is genomen. Voor deze afstemcondensatoren is het vaak moeilijk om een passende knop te vinden, vandaar dat er hier twee grote schijven gebruikt zijn, waarin door middel van de soldeerbout, plus een opzetstukje, gaten gemaakt zijn.

 

Met de opgegeven waarde voor L2 is de veertig en de dertig meter te beluisteren. Om op tachtig meter af te stemmen moet er een grotere (12 wdg) en voor twintig meter een kleinere (3 wdg) spoel ingeschakeld worden. Dat is op de foto te zien. Het middelste spoeltje is voor veertig meter, de bovenste voor tachtig en de onderste voor twintig meter.

Om het volume op luidsprekerniveau te brengen kan je er een versterkertje achter zetten.
Ik heb een versterker met een LM386 gebruikt, maar had aanvankelijk problemen met terugkoppeling via de voeding. Door voor de ontvanger en de versterker aparte stabilisatoren (LM7807 en LM7809) in te zetten was dit probleem opgelost.

Albert – PA0ABE