Smartphone

De smartphone is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. Wie checkt tegenwoordig niet zijn e-mail via de smartphone in plaats van via de pc? Wie stelt niet zijn boodschappenlijstje samen op de smartphone om al turend op de telefoon die juiste producten uit de schappen te halen in de supermarkt? Whatsapp of Facebook zijn de communicatiemiddelen van de jeugd van tegenwoordig.

Ook menig zendamateur maakt gebruik van de smartphone, zowel Android als iPhone. Diverse applicaties zijn er geschreven voor amateurs, hoewel je over het nut van  bepaalde apps kunt discussiëren
Zelf gebruik ik de iPhone en heb daarop een aantal apps die bedoeld zijn voor zendamateurs.

Een aantal van die apps neem ik hier onder de loep.

Teamspeak

Teamspeak zal de meesten van ons wel bekend zijn. Iedere woensdagavond wordt de ronde van PI4ZOD door Randy  gerelayeerd via Teamspeak en rond 20.45 uur wordt door PA4TJ gemeld wie er meeluistert.

Elders op de site heeft Rob reeds een artikel geplaatst over het installatie en gebruik van Teamspeak op de PC. Hier bespreek ik de APP die hiervoor beschikbaar is.

Na installatie van de app dien je onder BOOKMARKS het juiste adres van de server in te vullen. Ga vervolgens naar de wachtruimte en wacht totdat je bent toegevoegd door een medewerker van het serviceteam. Veelal zijn de mensen van het team dagelijks actief en kunnen je hiermee helpen.

EchoLink

Echolink is een systeem om FM-repeaters onderling te koppelen om zodoende verbindingen over grotere afstanden te kunnen relaiseren.

Let wel: dit zijn natuurlijk fictieve afstanden want de koppeling tussen de repeaters geschiedt via internet.
De dichtstbijzijnde repeaters met mogelijkheid voor Echolink zijn:

  • DB0EMS in Sögel
  • DB0SM in Meppen
  • DB0NGU in Uelsen.

Ook de nationale repeater PI2NOS heeft een Echolink-node.

In tegenstelling tot Teamspeak zal het signaal altijd ergens worden uitgezonden via een repeater.
Echolink is alleen voorbehouden aan mensen met een registratie. Heb je eenmaal toestemming (www.echolink.org) dan vul je je gegevens in onder bij de setup en in no-time ben je online.

Een beetje zoeken en je komt er vast wel uit. En we hebben nog een pagina met wat:

APRS

APRS is een systeem waarmee je via een APRS-repeater kunt laten weten waar je je bevindt. Ook DStar gebruikers kunnen door middel van het gebruik van DPRS ook min of meer gebruik maken van APRS.

Maar ja, om gebruik te maken van APRS moet je nogal wat handelingen verrichten en natuurlijk beschikken over de nodige apparatuur. Middels de app Hamtracker van Kramstuff kun je je mede-amateurs laten weten waar je rijdt. (Vertel dit niet aan de xyl!)

Installeer de app, vul de gegevens in. De verificatiecode vraag je aan via www.kramstuff.com

Kies bij de setup een leuk icoontje waarmee je zichtbaar wilt zijn op de kaart van aprs.fi

Als je de app in de auto gebruikt, wordt keurig de gereden route alsmede de snelheid waarmee je rijdt weergegeven. (Ook handig als bewijs mocht er een brief van het CJIB binnenkomen hi hi)

Een leuke app om eens te zien welke repeaters zich in jouw omgeving bevinden is “Relais” van DL2RUM.

Coversity viewer

De laatste app die ik beschrijf gebruik ik zelf helaas niet. Dat komt omdat deze alleen beschikbaar is voor Android.

Het is de Coversity viewer.

De meesten zullen inmiddels wel bekend zijn met de bovenregionale repeaters en de regionale repeater PI2NON. Deze repeater, bestaande uit meerdere opstelpunten, heeft een dekking die geheel Noord Nederland bestrijkt.

In tegenstelling tot PI2NOS is het bij https://www.pi2non.nl/ zo dat ontvanger en zender op eenzelfde locatie staan.

De app Coversityviewer laat zien welk opstelpunt jouw signaal ontvangt en doorgeeft. Zelf kun je tijdens het ontvangen zien welk opstelpunt het tegenstation ontvangt en doorgeeft.

De apps kun je binnenhalen via de Playstore van Google (Android) of de App Store (iPhone)