Op vrijdag 1 maart kwam Edwin PA3GVQ  langs om ons het een en ander te vertellen over de voordelen en nadelen van DAB+.

Eigenlijk kun je stellen dat het alleen maar voordelen heeft. In een wereld waar klimaatverandering een thema is waar dagelijks op hoog niveau over wordt gesproken weten we nu dat DAB+ daar bijzonder positief aan bijdraagt omdat het veel minder energie kost dan de FM-omroep – en om maar helemaal niet te spreken over de MG-omroep. Dat laatste behoorde sowieso al tot het verleden en Edwin vertelde een mooi voorbeeld van de energie die Radio 5 destijds opslokte. Niet alleen de zender consumeerde zoveel energie dat 1000 huishoudens hier een jaar op konden stoken, ook de back-up zender stond dagelijks aan, want ja, als de hoofdzender uitvalt moet er direct weer een andere in de lucht staan. Je zou eens iets kunnen missen.

Het is natuurlijk niet alleen zo dat de hoeveelheid gebruikte energie aan bod kwam. Dan hadden we onze gehaktbal opgegeten en waren we wel weggegaan. Nee, Edwin wist het allemaal erg boeiend te vertellen. De indeling van de kanalen, de hoeveelheid bandbreedte en natuurlijk de audiokwaliteit.

Niet minder interessant was te zien in welke landen DAB+ al compleet of gedeeltelijk operationeel is. Nederland is nou niet direct een voortrekker maar zeker geen achterblijver.

Met leuke foto’s van de zendtorens van o.a. Markelo en Goes was goed te zien dat DAB+ een duidelijk minder ingewikkelde antennestructuur nodig heeft dan de FM-omroep. Dat zou je een voordeel kunnen noemen. Maar misschien denken de antennebouwers daar iets anders over.

En nog een goeie tip van Edwin: Koop een DAB+ ontvanger en geen DAB zonder plus ontvanger. Die zijn niet compatible. Vooral op marktplaats worden deze aangeboden maar dan kun je net zo goed een kat in de zak kopen. Dat levert je ook niks op.


Teun – PAØTJJ