Regeneratieve ontvanger met buizen.

Dit is een ontvangertje voor tachtig meter, van het regeneratieve type en waarmee CW, SSB en AM is te ontvangen.

Door de signalen vanaf de antenne eerst iets te versterken en daarna, in een volgende trap, terug te koppelen wordt de versterking

erg hoog en kun je AM-stations ontvangen, als je dan de versterking nog opvoert, zal de zaak gaan oscilleren en dan heb je een SSB/CW ontvanger.

De buizenkeuze is niet echt kritisch. Dus als je bijvoorbeeld geen EC91 hebt liggen, dan is een andere triode ook OK en dat geldt tevens voor de andere buizen. Het werkt (bijna) altijd.

R1 390K C1 3p3
R2 120K C2* 100pF
R3     1K C3* 15-450pF
R4  6K8 C4* 470pF
R5 120K C5 3nF
R6   10K C6 470pF
R7   47K C7 4,7uF
R8 100K C8 1nF
R9 390K C9 1nF
R10 220K C10 1nF
R11 270Ω C11 10nF
P1    1K C12 47uF
P2  50K
P3  47K log

UITSLAG ZODX CHALLENGE 2020

Kijk hier voor een verslag en de uitslag van de onlangs gehouden ZODX CHALLENGE

PACC Contest 2020

Door Albert – PA0ABE

PACC.
Tegen negen uur was de koffie klaar en kwamen ook de eerste operators/helpers.
Onder het genot van een kop koffie werd besproken welke antenne(s) we
zouden gebruiken en waar we het station moest komen te staan.
We kozen voor de foursquare voor veertig meter en de beam voor de hogere banden.
Nadat de FT-950 was opgesteld werd een poging gedaan om de papegaai in te
spreken en dat ging niet echt soepel, maar op een gegeven moment zat
de contestoproep er toch in.
Intussen was de antenne voor veertig meter ook gereed.
Nu was het tijd voor een broodje worst en weer een kop koffie.
We hebben echter nog geen antenne voor tachtig en honderdzestig meter en dus
werd daarvoor een driebands antenne opgehangen.
Inmiddels was Berend, PD1BK begonnen met de contest en hij kwam tot de
ontdekking dat de condities niet al te best waren.
In elk geval waren er zeer weinig stations op vijftien en twintig meter.
Op veertig ging het wat beter met de vier verticals en daar konden we dus
wel een flink aantal stations werken.
We haalden chinees, zodat de inwendige mens ook gesterkt werd en daar was
dan ook geen klagen over.
Daarna weer contesten. De call PI75MM gaf soms wat problemen en dan werd
er bijvoorbeeld PI475MM of iets dergelijks van gemaakt.
Dan nu de score:
in totaal 137 QSO’s, wat 6302 punten oplevert. Geen hoge score, maar we
hebben wel veel plezier gehad en natuurlijk ook weer veel geleerd.

PA6AA

Ons afdelingslid André – PA3OES is actief binnen de contestgroep PA6AA.

Hieronder zijn verhaal over het weekend van de CQWW SSB contest.

CQ WW SSB 2019

Het laatste weekend van oktober stond weer in het teken van de CQ WW SSB contest. De grootste SSB contest van het jaar.

Net zoals de vorige jaren , zaten wij met het PA6AA groepje , weer in Hornhuizen achter de dijk boven Groningen. Dit voor de derde keer en hopend dat we nu eens zonder antenne problemen (lees harde wind) het weekend beleven kunnen.

 

De antenne keuze was bijna hetzelfde als de voorgaande jaar. Alleen voor 80 Meter hadden we nu ook een 4 square. Deze soort antenne hadden we voor de 40 Meter ook en werkte erg goed.

De 4 square voor 80 Meter was gemaakt door Jan PA0VAJ. Hij heeft er erg veel tijd in zitten alles werkend te maken en had zowel de verticale antennes alsmede ook de schakel units gemaakt.

Net als in 2018 hadden we het huisje al vanaf maandag gehuurd , zodat we iets meer tijd hadden de antennes op te bouwen. Dinsdags zijn we begonnen. We waren met 4 personen , Jan (PA0VAJ) , Peter (PA4O) , Arnold (PE1OEU) en ik (PB7Z). De eerste antenne waar we mee begonnen was de 80 Meter 4 square. Toen die stond hebben we de 40 Meter 4 square opgezet. Het opzetten ging redelijk vlot. Dit omdat we met 4 personen waren en ook erg veel mazzel hadden met het droog en windvrije weer… Dat was in 2018 wel anders…

Maandags had ik al coax en utp kabel het veld in gelegd. Al wat voorbereiding vooraf. Woensdag waren Jan en Peter er weer voor het afstellen van de 40 en 80 Meter 4 square’s. Na wat kleine aanpassingen stond alles en was alles aangesloten.

Woensdag aan de eind van de middag kwamen André (PA3OES) en Peter (PD1RP) bij het huisje. Omdat het toen al donker was hebben we binnen het apparatuur allemaal heen gezet en al deels aangesloten. Ook kwam Bas (PE4BAS) nog langs met de tweede steiger. De eerste steiger had hij op maandag al gebracht en ook in elkaar gezet.

Donderdag ochtend zijn wij verder gegaan met het in elkaar zetten van de tweede steiger en ook de antennes. Voor 15 Meter gebruikten we weer de 4 elements en voor 10 en 20 Meter hadden we nu een 2 elements SteppIr tot onze beschikking. Beide werden op een steiger gemonteerd. Verder hadden we nog een dipool voor 40 en een voor 80 Meter. Voor 160 Meter hadden we weer een Inverted L. De laatste heeft de afgelopen jaren aardig wat problemen gegeven… Het eerste jaar afgebroken door de harde wind (Windkracht 12 met windstoten…) en het tweede jaar door te makkelijk denken van mij (alleen tape gebruiken tegen het inschuiven…) Nu hopend dat alles goed zou gaan en ja…. Hij heeft het super gedaan!!

Onze zwakke punt was nu de 80 Meter 4 square… De hengels die er voor waren aangeschaft waren dus niet goed genoeg helaas. Het resulteerde in de eerste keer 1 hengelbreuk…daarna de tweede keer 2x hengelbreuk en de derde keer zelfs 3x hengelbreuk. Voor ons, maar zeker voor Jan een erge teleurstelling. Hij had er zoveel werk in gestopt… Iets waar we hem ook erg dankbaar voor zijn. De plannen voor volgend jaar zijn ook vrij snel gemaakt en er komen nu 4 Spiderbeam masten van 18 meter. Als we naar de 160 Meter antenne kijken , weten we zeker dat die sterk genoeg zijn..

De eerste nacht hebben we voor 80M de 4 square nog iets kunnen gebruiken en verder de dipool. Op zaterdag hebben we een inverted L gemaakt.

Om 2 uur lokale tijd (0:00 UTC) begon op zaterdag ochtend de contest. Peter (PA4O) en Bernard (PB7Z) begonnen en werden afgelost door Andre (PA3OES) en Peter (PD1RP). De eerste uren gingen erg goed en we konden aan de concurrenten PI4M en PA0AA goed stand geven. Tot dat we HF-Inslag kregen van de 15 Meter. Dit zelfs zo erg dat we op een laptop N1MM gereset kregen naar de begin stand. Dit betekende dat we 2 ½ uur 1 set niet hebben kunnen gebruiken…

We hadden wat nieuwe spullen om het ons zelf iets gemakkelijker te maken. Dit is niet echt goed te testen , vanwege dat we maar met 1 grote contest mee doen. Dus tijdens de contest kom je achter wat kleine dingen wat verbeterd moet worden.

De contest is verder goed verlopen. Totaal hebben we 2665 Qso’s gemaakt. Dit is 80 minder dan in 2018. Op de meeste banden hebben we bijna dezelfde aantal verbindingen gemaakt. Alleen 10 Meter was veel meer. Die was goed open dit jaar.

We werkten met twee keer de Elecraft K3S met een 400 Watt amplifier.

We kijken tevreden terug op het contest weekend. Er zijn wat verbeteringen nodig om 2020 een keer een goed probleemvrije contest te draaien. We gaan de 80 Meter 4 square stevig maken, zodat we ook die volledig kunnen gebruiken. Verder de antenne opstelling iets veranderen… Het huisje is alweer besproken voor 2020..

We hebben ook nog visite gehad. Onze vaste gast , hoort bij de inboedel , was Feike. Maar ook kwamen Jelle (PD5JFK) en zijn YL even bij ons kijken op vrijdag. Op zondag kwamen de ouders van Bas ook even kijken waar hun zoon mee om gaat…. En ze namen koffie en koek mee… TOP!

De operators waren weer hetzelfde als vorig jaar en bestond uit: PA4O Peter , PB7Z Bernard , PD1RP Peter , PA3OES André en PE4BAS Bas. Ook het ondersteunende team was weer PA0VAJ Jan en PE1OEU Arnold. We zijn hun ook erg dankbaar!!

 

HEAR YOU IN 2020!!!!

Morsecursus PI4ZOD

Morsecursus PI4ZOD

Door André (PA3OES) kwam via Facebook een verzoek of het ook leuk zou zijn een morsecursus te starten binnen onze afdeling. Eerder was hiermee al een begin gemaakt maar door omstandigheden had dit geen vervolg gekregen.
Na wat brainstormen op onze huisfrequentie 145.350 MHZ is het nu zover dat er een begin is gemaakt met een morsecursus. Teun (PA0TJJ-CW Included) heeft aangegeven hierin een sturende rol te willen spelen. Teun is geen supersnelle telegrafist maar kan op de cursussnelheid behoorlijk meekomen.
Afgelopen maandag 7 oktober vond de eerste ronde plaats waarbij Teun de clubcall PI4ZOD hanteerde. Inmiddels zijn er vier cursisten. René (PD1RS), Mario (PA1AKM), André (PA3OES) en Casper (PA3CAS).
Uitgangspunt is de software van G4FON. Deze is hier te vinden.
Er wordt een start gemaakt met twee letters en per les wordt dit met een letter uitgebreid. De snelheid is 15 WPM met een iets langzamere tussenafstand. Nadat alle letters zijn behandeld en iedereen in staat is de lessen foutloos mee te schrijven wordt de tussenliggende afstand verkleind.
Iedereen kan thuis dit prima oefenen maar om een stok achter de deur te hebben, komen we een aantal keren per week (afhankelijk van andere verplichtingen) bij elkaar en stuurt Teun een aantal teksten de ether in. Vervolgens maakt hij via de smartphone een screenshot en stuurt deze via Whatsapp naar de deelnemers zodat men zichzelf kan controleren. Hiervoor is een Whatsapp-groep aangemaakt.
Natuurlijk zijn meer deelnemers van harte welkom. Neem even contact op met Teun als je belangstelling hebt.

UPDATE: DE GROEP IS NU ZOVER GEVORDERD DAT ER GEEN NIEUWE AANMELDINGEN WORDEN GEACCEPTEERD, MITS JE ZOVEEL DISCIPLINE HEBT EN EEN INHAALSLAG KUNT MAKEN.

Teun (PA0TJJ)

Nieuw artikel S-Match door PA0ABE

Op de site staat onder het menu Techniek-Antennes en Tuners een nieuw artikel geschreven door Albert, PA0ABE over de S-match.

Je kunt ook hier klikken om het artikel te lezen.

VERON/IARU Region 1 VHF contest 144 MHz

De VERON/IARU Region 1 VHF contest 144 MHz werd gehouden op zaterdag 7 september en zondag 8 september.
In clubverband deden we niet mee aan deze contest maar er waren toch amateurs van onze afdeling die vanuit hun eigen shack meededen.

Al enige tijd weten we van het onzalige Franse voorstel de 2-meterband een andere bestemming te willen geven.

Martin – PA4WM had zich ons lot aangetrokken en zijn VHF beam van stal gehaald en deze provisorisch in de mast gezet. Toch behaalde hij leuke resultaten, aldus Martin in een rechtstreeks QSO met mij. Martin vond dat hij toch een statement moest maken richting de Fransen. Inmiddels is bekend dat het voorstel van de baan is.

Uit onze afdeling heb ik naast Martin, Freddy (PD5FK), André (PA3OES) en René (PA2RU) gehoord en gewerkt. René hoorde ik vijf minuten voor het startsein al en we spraken af direct na het startsignaal de eerste verbinding te maken. Hans, PE1NMM volgde ons op de voet en scoorde ook wat punten. Maar zelf heb ik hem niet gewerkt.

Er werden best leuke DX-verbindingen gemaakt. Mij kwam ter ore dat zelfs Zwitserland en Slowakije werd gewerkt. Toch niet mis met niet al te geweldige omstandigheden.

Zelf heb ik DL, G, OZ, ON en F gewerkt. De verste verbinding was met DL2CC, met een afstand van 518 km. Helaas had ik op de valreep contact met HB9FAP, maar we konden geen rapport uitwisselen. Die verbinding gaat dus niet in het logboek.

FT991A

De frequentie waar ik TM2A werkte.

Via de contestrobot kun je je log uploaden. Omdat ik geen wedstrijdelement nastreefde, heb ik mijn log als checklog opgestuurd. Grappig is dan dat je een kaartje te zien krijgt met daarop de verbindingen die je hebt gemaakt.

Kaartje

Verbindingen van PA0TJJ

 

 

Lezing ”DX-pedities naar verre oorden”

Lezing door Ronald Stuy, PA3EWP

Vijfentwintig leden van de afdeling A11 kwamen vrijdag 6 september naar het clubgebouw.
De eerste afdelingsbijeenkomst na de zomerstop stond in het teken van de lezing van PA3EWP
over DX-pedities naar verre oorden. Nadat Martin PA4WM ons reeds eerder had verrast met zijn verhaal over de reis naar Tonga, nam Ronald (PA3EWP) ons wederom mee naar tropische oorden.
Dat laatste klinkt wellicht als een welverdiende vakantie op een Bounty-eiland (en dat was het volgens Ronald deels ook wel) maar toch vergt het uitvoerige voorbereiding een dergelijke DX-peditie te organiseren.

We kijken terug op een boeiend verhaal en geweldige lezing.

 

Cursus Novice-examen

UPDATE:

Zoals er het naar uitziet, wordt dit een cursus F. Mensen die belangstelling hebben voor N, kunnen meeliften met de cursus F. Albert houdt hier rekening mee. En wellicht steek je er wat extra van op en slaag je glansrijk voor de Novice. Alle kandidaten alvast succes.

 

Het ligt in de bedoeling om vanaf dinsdag 10 september weer te beginnen met een cursusbegeleiding voor het N-examen (novice).

– elke dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur
– lokatie: clubgebouw Sagittarius, Oude Roswinkelerweg 112D, Emmen
– kosten: cursus € 45,-
lidmaatschap VERON € 49,- (18 jaar of jonger € 19,-)
cursusboek € 20,50

Voorwaarden:
– regelmatig komen
– regelmatig huiswerk inleveren
– reglementen betreffende radiogebruik van de overheid in acht nemen

Het cursusgeld wordt op de eerste avond betaald.
Na de eerste avond worden de boeken besteld.

Aanmelden gebeurt op de eerste cursusavond, maar mag ook eerder bij:
Albert, PA0ABE
Tel: 0591-614579
E-mail: pa0abe@veron.nl

Geslaagden A11

Oefening baart kunst. Zo bleek ook vandaag maar weer. Veel oefenexamens gingen er aan vooraf maar vandaag was het een echt examen. Helemaal in Vlaardingen. Maar het resultaat mocht er zijn.

Onze eigen OES slaagde voor het F-examen en dat is een felicitatie waard.

André…………van harte gefeliciteerd.

En de volgende stap laat zich raden……. op naar België voor het CW-examen.

Mochten er meer mensen zijn geslaagd uit onze afdeling, dan graag even een mailtje naar de webmaster. Ook hij of zij wordt hier in het zonnetje gezet.

Nagekomen bericht.

Van André (Nu nog PD3OES) begreep ik dat Nick Bults ook is geslaagd voor F, evenals Jan van der Heide.

Wilma schijnt geslaagd te zijn voor de N.

Allen van harte gefeliciteerd.