Molendagen weekend 11 en 12 mei – A11 in De Bente

Het weekend van 11 en 12 mei staat in het teken van de Internationale Molendagen, waarbij ook de radiozendamateurs worden betrokken in de vorm van ‘Mills on the Air’.

Ook onze afdeling Zuid-Oost-Drenthe is dit jaar van de partij en wel in De Bente, een mooie molen in Dalen. We mogen op zaterdag 11 mei in en bij de molen onze hobby uitoefenen om zodoende wat publiciteit over onze hobby te creëren.
Na gesprekken met de molenaar en een bezoek aan de molen is afgesproken dat we zaterdag vroeg in de molen kunnen zijn om de apparatuur en de antenne(s) op te bouwen.

De molenaar, Marijn Sijbon, wil voor ons pannenkoeken bakken van eigen gemalen meel en ook voor koffie kan gezorgd worden. De vlaggenmast op de molen kunnen we als steunpunt voor de antenne gebruiken en op die manier kan de antenne op een hoogte van ongeveer 18 meter boven de aarde vastgemaakt worden, zodat we een vertical van twee maal tien meter, met wat omvouwen aan de einden, kunnen ophangen.
Eventueel kan een ook groundplane van tien meter, met radialen van elk tien meter vanaf de vlaggenmast tot op de omloop gemaakt worden.

Vanaf de omloop is met een portofoon de repeater makkelijk te bereiken en dus is activiteit op twee meter ook een mogelijkheid.
We hopen dat er voldoende afdelingsleden mee kunnen/willen helpen om de zaak ‘s zaterdags op te zetten.

Albert, PA0ABE

S-Match

Onderstaand een artikel van de hand van Albert – PA0ABE
(Artikel staat ook hier S Match)

 

S-match.

 

Vanwege het feit dat bij mijn Z-match in de afstemcondensator de vonken overslaan, zocht ik een tuner waarbij de spanning op de condensator wat lager zou blijven en naar enig speurwerk kwam ik op de site van PA0FRI, waar een groot aantal tuners wordt besproken.

Een van deze ontwerpen is de S-match en die heb ik als voorbeeld gekozen.

Dit is een tuner voor symmetrische voeding van de antenne en ziet er in eerste instantie een beetje apart uit.

Schema

De ingang wordt gevormd door een ringkern (T200-2) met daarop een aantal wikkelingen.

De ingangswikkeling bestaat uit 16 windingen en daarop zitten twee wikkelingen van elk 8 windingen.

Aan de ene kant zit de afstemcondensator van ongeveer    400 pF (moet vrij van aarde zijn, dus geïsoleerd opstellen) en aan de andere kant de afstemspoel (ook geïsoleerd).

Die spoel is in het originele ontwerp een rolspoel, maar die heb ik niet en dus heb ik gekozen voor een vrijdragende luchtspoel (diameter ongeveer vier centimeter) met aftakkingen die met een twaalfstandenschakelaar gekozen kunnen worden.
Het wikkeldraad voor de spoel is 2,5qmm en komt uit een stuk VMVK wat reeds enige jaren in de schuur lag.

Ringkern

De draad heb ik van de isolatie ontdaan en daarna gestrekt door die met boormachine te twisten, wat een mooie strakke draad oplevert.

De aansluitingen H-H en L-L gaan naar een dubbelpolige schakelaar, waarmee gekozen kan worden voor hoge of lage impedantie.

Het geheel is ingebouwd in een bestaand kastje, wat net (geen) ruimte genoeg had voor alle onderdelen, zonder al te veel capaciteit naar massa.

 

Op de foto is te zien dat de spoel in twee gedeeltes is gemaakt, vanwege het ruimtegebrek.

Linksboven zien we de ringkern en daarnaast de schakelaar voor het omschakelen van hoge naar lage impedantie.

Er zitten vier aansluitingen aan de achterkant; twee voor de symmetrische lijn, een om de symmetrische uitgang door te verbinden naar massa en zodoende een langdraad te kunnen voeden en een coaxaansluiting.

Tijdens de eerste testen lijkt het een tuner die goed werkt en makkelijk te bedienen is, maar of dat zo blijft zal de toekomst leren.

Succes met eventuele nabouw en gd dx.

Albert, PA0ABE.

ZODX Challenge 2019 Deelnemers vaantjes en prijs uitreiking met 3 Winnaars

Op 5 april, tijdens de aankomende afdelings-avond , worden de ZODX Challenge prijzen en vaantjes uitgereikt.
Er zijn dit jaar 3 winnaars. Roelof PD1LV, Jos PA7KY en Mario PA1AKM.

Reden 3 winnaars

In de aankondiging voor de Challenge in 2019 stond vermeld dat alle banden volgend de machtigings voorwaarden tellen. Dit betekende dat ook de 60m band gebruikt mocht worden.
Om de Challenge voor iedereen gelijkwaardig te laten zijn, is er in het begin voor gekozen dat alleen de klassieke banden zoals 160 – 80 – 40 – 30 – 20 – 17 – 12 – 10m voor de Challenge in aanmerking komen. Dit mede omdat de 60m band niet standaard op de meeste transceivers zit.

In de afgelopen aankondiging heb ik dat per abuis niet expliciet vermeld.
De software waar ik de logs mee heb gecheckt, en het aantal DXCC landen heb vastgesteld, heeft de 60m band niet meegerekend.
De uitslag liet zien dat Mario PA1AKM met 76 DXCC landen aan de leiding ging.
Echter bleek later dat Jos PA7KY, naast de gepubliceerde uitslag met 74 DXCC landen, ook 3 DXCC landen op 60m had gewerkt.
Om recht te doen aan de prestatie van zowel Jos als Mario hebben we dit jaar twee winnaars in de categorie F.

Uitslag ZODX Challenge 2019

Categorie N:

Roelof, PD1LV – 74 DXCC landen

Categorie F – alle HF banden:

Jos, PA7KY – 77 DXCC landen

Categorie F – Klassieke banden:

Mario, PA1AKM – 76 DXCC landen

De winnaars krijgen voor deze prestatie een mooie plakette uitgereikt.
Alle deelnemers krijgen bovendien een ZODX Challenge herrinerings vaantje.

73,
Martin PA4WM

Eenvoudig via een satelliet werken

Van Roel, PA0RBK ontving ik een interessant bericht. Hierbij de tekst en link.

Kijk even op deze site, je kunt er de nieuwe Oscar 100 satelliet direct beluisteren op 13 cm.
Om er over te werken is niet heel moeilijk. Met een schoteltje en een RTL dongel kun je hem al ontvangen.
Zie bijlage. Je hoort veel Nederlandse stations.

 

http://eshail.batc.org.uk/nb

 

Teun, PA0TJJ

Lezing DAB+

Verzoek van de QSL-manager

Een vriendelijk verzoek van onze QSL-manager om bij uitgifte van een call of het wijzigen van uw call dit ook door te geven aan het QSL-bureau. Het melden bij de Veron houdt niet automatisch in dat dit door de Veron ook aan het QSL-bureau wordt gemeld.

U dient hier zelf voor te zorgen.

Het correspondentieadres is:

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH Arnhem

Telefoon
026-4426760 (tijdens kantooruren)

 

World Radio Day – 13th February 2019

De radio is al meer dan 100 jaar oud, maar nog steeds de meest populaire manier om informatie over te dragen. Als je WiFi ook als een radio verbinding wilt zien, dan is voorgaande bewering al helemaal waar. Wij als radiozendamateurs zien het begrip radio misschien soms wat te eng…

De Wereld Radio dag is uitgeroepen door de United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO).

Lees meer hierover (in het Engels):

World Radio Day 2019 and Media Politics

Afhalen QSL-Kaarten

Zo langzamerhand begint de kist met QSL-kaarten weer vol te lopen met kaarten die niet worden afgehaald.

Tot eind 2017 heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheid om kaarten, die niet werden afgehaald, toch bij de betreffende OM’s te krijgen via ons afdelingsblad het Z-oo-Dtje. Dit voor zover dit blad door afdelingsleden werd bezorgd.

Helaas bestaat dit afdelingsblad niet meer en kan ik er geen gebruik meer van maken. Ik val nu terug op het regelement van het DQB ( Dutch QSL Bureau ) dat aangeeft om regelmatig de kaarten bij de QSL-manager op te halen. Dit kan op de reguliere afdelingsbijeenkomsten van de afdeling op de eerste vrijdag van de maand.

Kaarten die langer dan één jaar bij de QSL-manager in de bak zitten, dus niet afgehaald worden, worden teruggestuurd naar het DQB in Arnhem met de vermelding “geen interesse”. Dit is natuurlijk extra werk voor zowel de QSL-manager als voor de medewerkers van het DQB. Het brengt ook extra kosten met zich mee en is ook niet fraai voor het station dat de moeite heeft genomen om een kaart te sturen.

Om je te behoeden dat dit gaat gebeuren verzoek ik betreffende OM`s om hun kaarten op te halen.

De kaarten blijven nog tot 10 december 2018 bij mij, daarna gaan ze retour. Je kunt de kaarten natuurlijk ook door een collega OM laten meenemen.

Hieronder een lijstje met Calls van de OM`s:

PA2GB, PA2GDR, PA2LB
PD0LYX, PD1RS, PD2BHP
PE1PQS, PG9DX

De aantallen kaarten variëren van enkele stuks tot een flinke stapel.

RQM R-11, Jan Wieringa, PA0JBW