1 September lezing PA3JD over het gebruik van radar tijdens de Tweede Wereldoorlog

Published under IWM Non Commercial Licence

We kunnen ons verheugen op een lezing door PA3JD, Joop van der Does. Joop neemt ons op vrijdagavond 1 september mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, waar hij ons gaat vertellen over de ontwikkeling van radar in deze periode. Het gebruik van radar heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de effectiviteit van de Britse RAF.

De radarstrijd was een wapenwedloop tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de geallieerden en de Duitsers, rond radartechniek. Beide zijden beschikten over een soortgelijke techniek, maar de geallieerden waren een grote stap vóór, ten opzichte van de Duitsers.

De lezing is gratis te bezoeken door iedereen die belangstelling heeft, en vindt plaats in ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg 112D in Emmen. Aanvang is rond 20:00

 

Lezing PA8AD

Op vrijdag 5 mei mogen we ons verheugen op een lezing van PA8AD. Ad gaat ons deze avond vertellen over zijn ervaringen op de 160-meter band.

Een ieder is welkom om hier naar te komen luisteren.

We verwachten te starten rond 20:00

Plaats van handeling is ons clubgebouw aan de oude Roswinkelerweg in Emmen.

Lezing over antennes voor de middengolf

Deze vrijdag, 2 december kunnen we ons verheugen op een lezing van Theo Postma, PE1OPQ. Hij komt ons van alles bijbrengen over antennes voor de middengolf. Theo heeft al vaker voor onze afdeling een lezing verzorgd, en ook nu verwachten we dat het weer een leerzame en interessante avond gaat worden.
De lezing zal plaatsvinden in ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg in Emmen, en zal rond 20:00 beginnen. U bent allen weer van harte welkom.

7 Oktober lezing over de jacht op weerballonnen

Deze afbeelding valt onder onder de GPL

Op 7 Oktober is het weer tijd voor een lezing. Deze keer nemen PA0JBG en PA0DFN, Hans en Dick ons mee op jacht naar de weerballon.
Zoals wellicht bekend is iedere weerballon die opgelaten wordt voorzien van een radiosonde. Als de weerballon z’n doel gediend heeft, en z’n gegevens verstuurd heeft, en terug keert naar de vast grond, gaat dit inclusief de radiosonde.

Het is voor veel mensen een deel van de hobby om dan vervolgens deze sonde, die vaak nog een signaal uitzendt op te zoeken. Uit te peilen als het ware zoals bij een vossenjacht.

Het belooft weer een leerzame avond te worden.

 

Vrijdag 2 september afdelingsavond / lezing

Vrijdagavond 2 september zal de eerste afdelingsavond na de vakantiestop plaatsvinden. Als altijd op afdelingsavonden is onze QSL manager PA0JBW aanwezig voor het uitwisselen van de QSL kaarten.

Ook proberen we op afdelingsavonden een lezing plaats te laten vinden. Deze keer zal dat zijn door iemand uit de eigen afdeling, namelijk Berend, PD1BK, die ons komt vertellen over Hamradio in het ISS. Berend heeft deze lezing jaren geleden al eens gegeven, maar heeft deze nu geactualiseerd.

We verheugen ons op een gezellige en leerzame avond.

Lezing van PG5M over DXpeditie

Op vrijdag 3 juni komt Gerben, PG5M bij ons een lezing geven over één van zijn DXpedities. In z’n eigen woorden :

Onlangs ben ik naar een eiland bij Mauritania geweest (5T1GM) die wel leuk is om over te vertellen. Lange tocht met auto en dan met de boot en alles meenemen (eten, water, generator, diesel, enz.).

We hopen op weer veel belangstelling vanuit de afdeling. Belangstellenden die geen lid zijn, zijn overigens ook van harte welkom!

Lezing van PA3FBX over de Adalm Pluto

Nu eindelijk de coronaperikelen achter de rug lijken, mogen we weer een lezing in ons clubgebouw verwachten. Op vrijdagavond 6 mei verwachten we Benno, PA3FBX die een lezing verzorgt over de Adalm Pluto, van Analog Devices. Je kunt hier een multimode zend- / ontvanger mee maken. Benno neemt een live demo van de QO100 narrowband mee, en zal ook een stuk DATV behandelen.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen. De lezing wordt gegeven vanaf 20:00 in het clubgebouw van onze afdeling, aan de oude Roswinkelerweg 112D in Emmen.

Zoals altijd zorgt Sip weer voor de catering.