Lezing 5 Juli verplaatst!

De lezing door Roel de Jonge, die gepland stond voor 5 Juli, wordt verplaatst naar vrijdag 4 Oktober. Roel is helaas verhinderd op 5 Juli. De lezing gaat over het softwarematig ontwikkelen van printplaten.

Het goede nieuws, is dat er dus meer tijd is om je hiervoor aan te melden, want dat is eigenlijk wel nodig. Ook zou het handig zijn als je zelf over een laptop beschikt, die je deze avond kunt gebruiken. De vond zal dan ook vooral het karakter van een workshop hebben.

Het is nog wat vroeg, maar we hopen je dan te kunnen begroeten!

Lezing 5 Juli

Voor de afdelingsavond die gepland is voor 5 Juli, is onze secretaris in gesprek met Roel de Jonge, PA5RJ. Roel kan ons op deze avond het één en ander bijbrengen over het gebruik van software voor het ontwikkelen van printplaten. Hiermee zal deze afdelingsavond wat meer het karakter krijgen van een workshop. Zeker voor de zelfbouwers onder ons, zal dit een zeer interessante lezing worden! Het enige wat hiervoor van de deelnemers gevraagd zal worden is het meenemen van een eigen laptop. De benodigde software wordt door Roel verstrekt.

Roel heeft de workshop onder anderen ook op de afdeling in Meppel gegeven en daar was het een groot succes.

In de Facebookgroep waar veel informatie over onze afdeling geplaatst wordt is een onderwerp hierover aangemaakt. Wetende dat er een aantal leden van de afdeling hier geen gebruik van maakt, en het voor Roel interessant is om te weten of er animo voor is, is er de mogelijkheid om een bericht naar de secretaris of webmaster te sturen via de contactformulieren op deze website.

 

Lezing over LOFAR op 2 februari 2024

Door LOFAR / ASTRON

Afbeelding door LOFAR / ASTRON

Aanstaande vrijdag, 2 februari komt Nico Ebbendorf bij ons een lezing over LOFAR (Low-frequency Array) verzorgen. LOFAR is een systeem waarmee radiosignalen uit het heelal kunnen worden ontvangen. Het centrale punt van dit antennesysteem, samengesteld uit duizenden antennes in verschillende Europese landen, bevindt zich in onze buurt. Namelijk op een terp tussen Exloo en Buinen.

De lezing begint rond 20:00 in ons clubgebouw aan de oude Roswinkelerweg, en is voor iedereen die belangstelling heeft toegankelijk!

Verder zal deze avond onze QSL manager ook weer met de kaartenbak aanwezig zijn om de QSL-post te verzorgen.

Tot vrijdag!

Vrijdag 1 December lezing PA4WM over DX-peditie Swains island

Komende vrijdag, 1 December, komt ons eigen afdelingslid Martin, PA4WM, ons vertellen over de DX-peditie naar Swains Island. Deze DX-peditie heeft afgelopen Oktober plaatsgevonden en Martin heeft daar samen met nog een aantal amateurs aan deelgenomen. We verheugen ons op een lezing over  de belevenissen, ins en out over gebruikte antennes, en meer interessante informatie.

De lezing vindt natuurlijk plaats in ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg, en zal rond een uur of 20:00 beginnen. Er is voor die tijd weer gelegenheid om de QSL post te regelen, want ook onze QSL-manager zal aanwezig zijn.

6 Oktober lezing PA8AD

Deze vrijdag, 6 oktober, kunnen we ons verheugen op een lezing door Ad, PA8AD. Hij gaat ons vertellen over zijn recente DX-peditie naar Sint Eustatius.

Het belooft weer een leuke leerzame avond te worden.

De lezing begint om 20:00, iedereen is welkom om de avond bij te wonen in ons clubgebouw aan de oude Roswinkelerweg.

Tot vrijdag!

1 September lezing PA3JD over het gebruik van radar tijdens de Tweede Wereldoorlog

Published under IWM Non Commercial Licence

We kunnen ons verheugen op een lezing door PA3JD, Joop van der Does. Joop neemt ons op vrijdagavond 1 september mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, waar hij ons gaat vertellen over de ontwikkeling van radar in deze periode. Het gebruik van radar heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de effectiviteit van de Britse RAF.

De radarstrijd was een wapenwedloop tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de geallieerden en de Duitsers, rond radartechniek. Beide zijden beschikten over een soortgelijke techniek, maar de geallieerden waren een grote stap vóór, ten opzichte van de Duitsers.

De lezing is gratis te bezoeken door iedereen die belangstelling heeft, en vindt plaats in ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg 112D in Emmen. Aanvang is rond 20:00

 

Lezing PA8AD

Op vrijdag 5 mei mogen we ons verheugen op een lezing van PA8AD. Ad gaat ons deze avond vertellen over zijn ervaringen op de 160-meter band.

Een ieder is welkom om hier naar te komen luisteren.

We verwachten te starten rond 20:00

Plaats van handeling is ons clubgebouw aan de oude Roswinkelerweg in Emmen.

Lezing over antennes voor de middengolf

Deze vrijdag, 2 december kunnen we ons verheugen op een lezing van Theo Postma, PE1OPQ. Hij komt ons van alles bijbrengen over antennes voor de middengolf. Theo heeft al vaker voor onze afdeling een lezing verzorgd, en ook nu verwachten we dat het weer een leerzame en interessante avond gaat worden.
De lezing zal plaatsvinden in ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg in Emmen, en zal rond 20:00 beginnen. U bent allen weer van harte welkom.

7 Oktober lezing over de jacht op weerballonnen

Deze afbeelding valt onder onder de GPL

Op 7 Oktober is het weer tijd voor een lezing. Deze keer nemen PA0JBG en PA0DFN, Hans en Dick ons mee op jacht naar de weerballon.
Zoals wellicht bekend is iedere weerballon die opgelaten wordt voorzien van een radiosonde. Als de weerballon z’n doel gediend heeft, en z’n gegevens verstuurd heeft, en terug keert naar de vast grond, gaat dit inclusief de radiosonde.

Het is voor veel mensen een deel van de hobby om dan vervolgens deze sonde, die vaak nog een signaal uitzendt op te zoeken. Uit te peilen als het ware zoals bij een vossenjacht.

Het belooft weer een leerzame avond te worden.

 

Vrijdag 2 september afdelingsavond / lezing

Vrijdagavond 2 september zal de eerste afdelingsavond na de vakantiestop plaatsvinden. Als altijd op afdelingsavonden is onze QSL manager PA0JBW aanwezig voor het uitwisselen van de QSL kaarten.

Ook proberen we op afdelingsavonden een lezing plaats te laten vinden. Deze keer zal dat zijn door iemand uit de eigen afdeling, namelijk Berend, PD1BK, die ons komt vertellen over Hamradio in het ISS. Berend heeft deze lezing jaren geleden al eens gegeven, maar heeft deze nu geactualiseerd.

We verheugen ons op een gezellige en leerzame avond.