Lezing 5 Juli

Voor de afdelingsavond die gepland is voor 5 Juli, is onze secretaris in gesprek met Roel de Jonge, PA5RJ. Roel kan ons op deze avond het één en ander bijbrengen over het gebruik van software voor het ontwikkelen van printplaten. Hiermee zal deze afdelingsavond wat meer het karakter krijgen van een workshop. Zeker voor de zelfbouwers onder ons, zal dit een zeer interessante lezing worden! Het enige wat hiervoor van de deelnemers gevraagd zal worden is het meenemen van een eigen laptop. De benodigde software wordt door Roel verstrekt.

Roel heeft de workshop onder anderen ook op de afdeling in Meppel gegeven en daar was het een groot succes.

In de Facebookgroep waar veel informatie over onze afdeling geplaatst wordt is een onderwerp hierover aangemaakt. Wetende dat er een aantal leden van de afdeling hier geen gebruik van maakt, en het voor Roel interessant is om te weten of er animo voor is, is er de mogelijkheid om een bericht naar de secretaris of webmaster te sturen via de contactformulieren op deze website.

 

Einde PI3ZOD ?

Op de laatste huishoudelijke vergadering van onze afdeling is er gestemd over het al dan niet handhaven van de stadsrepeater PI3ZOD. Er moet een beslissing genomen worden of we voor de komende drie jaar de vergunning weer willen verlengen. Daarbij komt dat de staat van de installatie momenteel zodanig is, dat er gedacht moet worden aan vervanging. Dan nog is er een kleine, maar toch een verhoging van de huur van de repeaterruimte geweest, en ook de verzekering moet weer betaald worden. Al met al heeft dit tot gevolg gehad dat er tijdens het stemmen besloten is om de repeater niet langer onder de afdelingsvlag te exploiteren. Met andere woorden, tenzij er een overnamekandidaat gevonden wordt, zal aan het eind van dit kalenderjaar de installatie ontmanteld worden.

Het is nu dus zo, dat mochten er OM’s zijn die in eigen beheer of gezamenlijk nog willen proberen om de repeater in de lucht te houden, men zich kan wenden tot de repeaterbeheerder van onze afdeling, namelijk Berend, PD1BK. Berend kan precies uit de doeken doen wat precies de staat van de repeater is, en wat er voor nodig is om de boel aan de gang te houden.

Belangstellenden hebben vanaf het moment van schrijven twee maanden om aan te geven of men de installatie wil overnemen. Mocht er zich niemand melden, dan zal de vergunning, huur en verzekering hiervoor worden opgezegd.

Tussenstand afdelingscompetitie

Hierbij een overzicht van de behaalde resultaten van de afdeling Zuidoost-Drenthe in de VERON Contest Competitie over de afgelopen week en het totaal aantal behaalde punten dit seizoen. We zien dat van onze afdeling nu ook Robert en Mario actief zijn in deze competitie.

Voor een landelijk overzicht van de behaalde resultaten kun je natuurlijk ook kijken op de website van de Veron afdelingscompetitie.

Hoe dan ook, hierbij de resultaten van de afgelopen week.
Veel QSO’s toegewenst in de komende contesten !

Resultaat afdeling Zuidoost-Drenthe:
————————————
PA7KY     CQWW WPX contest SSB            327 QSO’s en     8 Pnt.
PA4OES    CQWW WPX contest SSB            250 QSO’s en     7 Pnt.
PD8RUK    CQWW WPX contest SSB            103 QSO’s en     4 Pnt.
PA1AKM    CQWW WPX contest SSB             84 QSO’s en     3 Pnt.
———————————–
Week        764 QSO’s en    22 Pnt.
———————————–
Totaal     2977 QSO’s en    82 Pnt.
====================================

5 April Huishoudelijke vergadering en zelfbouwtentoonstelling

Op 5 April staat er de huishoudelijke vergadering (uitsluitend toegankelijk voor leden) gepland. Evenals voorgaande jaren is op deze avond ook de zelfbouwtentoonstelling. Zoek dus je zelfgemaakte spullen bij elkaar en neem ze op 5 April mee naar ons clubgebouw aan de Oude – Roswinkelerweg. We hopen op deze avond de zelfgebouwde zaken van onze leden te kunnen bewonderen!

Repeater PI3ZOD tijdelijk uit de lucht

Vanwege een technisch mankement is de repeater PI3ZOD voorlopig tijdelijk uit de lucht. Berend werkt er aan om de boel zo snel mogelijk hersteld te hebben en weer in de lucht te brengen. We houden je op de hoogte!

Update: Berend heeft de boel snel weer gefixt. PI3ZOD is weer online!!

Vacature PR commissie

Vanuit het hoofdbestuur bereikt ons het verzoek om de aandacht te vestigen op de vacature die er binnen de Veron is bij de PR commissie. Daarom graag uw aandacht voor het volgende :

Tijdens de laatste VR heeft Okko Ebens PH2CV een vurig pleidooi gehouden over de inzet van vrijwilligers bij de VERON.
Zijn verhaal heeft ervoor gezorgd dat de ICT commissie is verrijkt met twee nieuwe vrijwilligers. Een mooi resultaat. Deze twee vrijwilligers worden direct ingezet.
Helaas heeft een van de drie vrijwilligers van de PR Cie. zijn functie neergelegd waardoor de werkdruk op de twee overgebleven medewerkers enorm toeneemt. Zij zorgen ervoor dat er elke dag een nieuwsitem op de website verschijnt en een keer per maand, tussen de twee verschijningsdatums van Electron in, een elektronische nieuwsbrief verschijnt. Deze werkdruk is natuurlijk niet lang vol te houden.
Het Hoofdbestuur kent de problemen in de afdelingen over het aantrekken van nieuwe vrijwilligers maar het HB wil toch een beroep op het bestuur doen om vrijwilligers uit de afdeling voor een functie in de PR Cie te werven.
De vrijwilliger maakt deel uit van de PR Cie. en stuurt daarmee het beleid aan inzake de PR activiteiten
van de VERON. Denk aan het opzetten van activiteiten ter promotie van de VERON of aan het (her)schrijven van VERON folders. Andere onderwerpen zijn onder andere het opzetten van een jeugdprogramma. Uiteraard zal een bijdrage gevraagd worden over het schrijven van korte artikelen voor de website en de nieuwsbrief.
Dit zijn enkele onderwerpen die een grote rol spelen bij het werken met het PR team. Zeer uitdagend dus.
Voor meer informatie kunt u of een eventuele kandidaat terecht bij Okko Ebens PH2CV.

Okko Ebens PH2CV
Voorzitter PR Commissie
E: voorzitter.prc@veron.nl

Vacature omschrijving:
Lid van de PR Commissie
Mede beleidsbepalend voor de PR en Jeugd& Jongeren Commissie
Draagt bij aan de bewaking van de VERON huisstijl
Werkt samen met het Centraal bureau inzake de voorraad beheer van PR materiaal
In overleg met de voorzitter van de PR Cie.:
Zorgt voor bijdrage aan artikelen op de website
Zorgt voor bijdrage aan publicatie van de nieuwsbrief.

Verslag PACC 2024

Lezing over LOFAR op 2 februari 2024

Door LOFAR / ASTRON

Afbeelding door LOFAR / ASTRON

Aanstaande vrijdag, 2 februari komt Nico Ebbendorf bij ons een lezing over LOFAR (Low-frequency Array) verzorgen. LOFAR is een systeem waarmee radiosignalen uit het heelal kunnen worden ontvangen. Het centrale punt van dit antennesysteem, samengesteld uit duizenden antennes in verschillende Europese landen, bevindt zich in onze buurt. Namelijk op een terp tussen Exloo en Buinen.

De lezing begint rond 20:00 in ons clubgebouw aan de oude Roswinkelerweg, en is voor iedereen die belangstelling heeft toegankelijk!

Verder zal deze avond onze QSL manager ook weer met de kaartenbak aanwezig zijn om de QSL-post te verzorgen.

Tot vrijdag!

PACC 2024

Het is al bijna weer zover! In het weekend van 10 en 11 Februari zal weer de jaarlijkse PACC contest plaatsvinden. De PACC is een wereldwijde contest waarbij, voor de buitenlandse deelnemers, de Nederlandse provincies als multiplier gelden. De duur van de contest is 24 uur en de modes zijn CW en/of SSB.

Vanuit ons clubgebouw aan de oude Roswinkelerweg zal onze afdeling hieraan ook deelnemen.

Zoals het nu lijkt zal er ook tijdens de nachtelijke uren vanuit het clubgebouw gecontest worden.

Lijkt het je leuk om eens te zien hoe dit allemaal gaat, of om zelf de microfoon of seinsleutel ter hand te nemen, kom dan langs in het clubgebouw. In ieder geval op de zaterdagmiddag en zondagochtend zal er voldoende activiteit gaande zijn.

Resultaat CQWW CW contest 2023

De resultaten van de CQWW CW contest zijn bekend. Onze afdeling heeft het laatste weekend deelgenomen aan deze contest. Operators waren, Jos PA7KY, Albert PA0ABE en André PA4OES. Zoals het nu lijkt is met 207 QSO’s een 3e plaats in Nederland bereikt.

Ondanks het beperkte aantal operators en daardoor ook natuurlijk geen 24 uurs bezetting toch een erg goed resultaat!