PA6AA

Ons afdelingslid André – PA3OES is actief binnen de contestgroep PA6AA.

Hieronder zijn verhaal over het weekend van de CQWW SSB contest.

CQ WW SSB 2019

Het laatste weekend van oktober stond weer in het teken van de CQ WW SSB contest. De grootste SSB contest van het jaar.

Net zoals de vorige jaren , zaten wij met het PA6AA groepje , weer in Hornhuizen achter de dijk boven Groningen. Dit voor de derde keer en hopend dat we nu eens zonder antenne problemen (lees harde wind) het weekend beleven kunnen.

 

De antenne keuze was bijna hetzelfde als de voorgaande jaar. Alleen voor 80 Meter hadden we nu ook een 4 square. Deze soort antenne hadden we voor de 40 Meter ook en werkte erg goed.

De 4 square voor 80 Meter was gemaakt door Jan PA0VAJ. Hij heeft er erg veel tijd in zitten alles werkend te maken en had zowel de verticale antennes alsmede ook de schakel units gemaakt.

Net als in 2018 hadden we het huisje al vanaf maandag gehuurd , zodat we iets meer tijd hadden de antennes op te bouwen. Dinsdags zijn we begonnen. We waren met 4 personen , Jan (PA0VAJ) , Peter (PA4O) , Arnold (PE1OEU) en ik (PB7Z). De eerste antenne waar we mee begonnen was de 80 Meter 4 square. Toen die stond hebben we de 40 Meter 4 square opgezet. Het opzetten ging redelijk vlot. Dit omdat we met 4 personen waren en ook erg veel mazzel hadden met het droog en windvrije weer… Dat was in 2018 wel anders…

Maandags had ik al coax en utp kabel het veld in gelegd. Al wat voorbereiding vooraf. Woensdag waren Jan en Peter er weer voor het afstellen van de 40 en 80 Meter 4 square’s. Na wat kleine aanpassingen stond alles en was alles aangesloten.

Woensdag aan de eind van de middag kwamen André (PA3OES) en Peter (PD1RP) bij het huisje. Omdat het toen al donker was hebben we binnen het apparatuur allemaal heen gezet en al deels aangesloten. Ook kwam Bas (PE4BAS) nog langs met de tweede steiger. De eerste steiger had hij op maandag al gebracht en ook in elkaar gezet.

Donderdag ochtend zijn wij verder gegaan met het in elkaar zetten van de tweede steiger en ook de antennes. Voor 15 Meter gebruikten we weer de 4 elements en voor 10 en 20 Meter hadden we nu een 2 elements SteppIr tot onze beschikking. Beide werden op een steiger gemonteerd. Verder hadden we nog een dipool voor 40 en een voor 80 Meter. Voor 160 Meter hadden we weer een Inverted L. De laatste heeft de afgelopen jaren aardig wat problemen gegeven… Het eerste jaar afgebroken door de harde wind (Windkracht 12 met windstoten…) en het tweede jaar door te makkelijk denken van mij (alleen tape gebruiken tegen het inschuiven…) Nu hopend dat alles goed zou gaan en ja…. Hij heeft het super gedaan!!

Onze zwakke punt was nu de 80 Meter 4 square… De hengels die er voor waren aangeschaft waren dus niet goed genoeg helaas. Het resulteerde in de eerste keer 1 hengelbreuk…daarna de tweede keer 2x hengelbreuk en de derde keer zelfs 3x hengelbreuk. Voor ons, maar zeker voor Jan een erge teleurstelling. Hij had er zoveel werk in gestopt… Iets waar we hem ook erg dankbaar voor zijn. De plannen voor volgend jaar zijn ook vrij snel gemaakt en er komen nu 4 Spiderbeam masten van 18 meter. Als we naar de 160 Meter antenne kijken , weten we zeker dat die sterk genoeg zijn..

De eerste nacht hebben we voor 80M de 4 square nog iets kunnen gebruiken en verder de dipool. Op zaterdag hebben we een inverted L gemaakt.

Om 2 uur lokale tijd (0:00 UTC) begon op zaterdag ochtend de contest. Peter (PA4O) en Bernard (PB7Z) begonnen en werden afgelost door Andre (PA3OES) en Peter (PD1RP). De eerste uren gingen erg goed en we konden aan de concurrenten PI4M en PA0AA goed stand geven. Tot dat we HF-Inslag kregen van de 15 Meter. Dit zelfs zo erg dat we op een laptop N1MM gereset kregen naar de begin stand. Dit betekende dat we 2 ½ uur 1 set niet hebben kunnen gebruiken…

We hadden wat nieuwe spullen om het ons zelf iets gemakkelijker te maken. Dit is niet echt goed te testen , vanwege dat we maar met 1 grote contest mee doen. Dus tijdens de contest kom je achter wat kleine dingen wat verbeterd moet worden.

De contest is verder goed verlopen. Totaal hebben we 2665 Qso’s gemaakt. Dit is 80 minder dan in 2018. Op de meeste banden hebben we bijna dezelfde aantal verbindingen gemaakt. Alleen 10 Meter was veel meer. Die was goed open dit jaar.

We werkten met twee keer de Elecraft K3S met een 400 Watt amplifier.

We kijken tevreden terug op het contest weekend. Er zijn wat verbeteringen nodig om 2020 een keer een goed probleemvrije contest te draaien. We gaan de 80 Meter 4 square stevig maken, zodat we ook die volledig kunnen gebruiken. Verder de antenne opstelling iets veranderen… Het huisje is alweer besproken voor 2020..

We hebben ook nog visite gehad. Onze vaste gast , hoort bij de inboedel , was Feike. Maar ook kwamen Jelle (PD5JFK) en zijn YL even bij ons kijken op vrijdag. Op zondag kwamen de ouders van Bas ook even kijken waar hun zoon mee om gaat…. En ze namen koffie en koek mee… TOP!

De operators waren weer hetzelfde als vorig jaar en bestond uit: PA4O Peter , PB7Z Bernard , PD1RP Peter , PA3OES André en PE4BAS Bas. Ook het ondersteunende team was weer PA0VAJ Jan en PE1OEU Arnold. We zijn hun ook erg dankbaar!!

 

HEAR YOU IN 2020!!!!