Uitleg en beschrijving door Mans PA0MBJ van het X-phase QRM killer storingsorderdrukker project. Dit is een knutselproject van de VERON afdeling A43 Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe. Print ontwerp door Mans Jansen PA0MBJ.

Oorspronkelijk ontwikkeld door G4WMX en GW3DIX, later verbeterd door DK9NL. Laatste doorontwikkelde versie van DG0KW (huidige schema).

Deze QRM killer is bij Jaap – PAØBBY uit Ter Apel naar volle tevredenheid in gebruik. De ruis is bij hem op 80m met 6 S-punten afgenomen !!

Meer informatie op de website van VERON afdeling A43 Wageningen:

X-phase QRM killer

Een uitgebreide beschijving staat in de ELECTRON van december 2018 (pagina 524 t/m 527).

4 antwoorden
 1. Roel - PAØRBK
  Roel - PAØRBK zegt:

  Bij het bericht van de X-Pase moet ik toch wel enige nuance aanbrengen.
  De X-phase heb ik een jaar of vijf in gebruik met gematigde tevredenheid.
  Het is namelijk geen wondermiddel die je van alle QRM afhelpt. Dat zou mooi zijn.
  De schakeling heeft drie antenne aansluitingen n.l.: antenne, TRX en hulpantenne.
  De werking is simpel.Het is n.l. de bedoeling dat de hulpantenne alleen maar de QRM ontvangt waar je last van hebt en dat weer in tegenfase toevoegt aan het te ontvangen signaal waar de QRM ook op aanwezig is.
  Door de QRM in tegenfase toe te voegen elimineer je deze en blijft het te ontvangen signaal (station) over. Althans dat is de bedoeling.
  Het probleem is nu dat je hulpantenne niet alleen maar QRM ontvangt maar ook het station wat je wil ontvangen en doordat deze ook in tegenfase wordt toegevoegd verdwijnt ook een deel van dit signaal. En dat was nu net niet de bedoeling. maar niet helemaal te voorkomen.
  Er is dus veel experimenteren met de positie van de hulpantenne nodig om tot een redelijk resultaat te komen.. En… ik kan verklappen dat je bepaalde storing, vooral die op afstand, helemaal niet weg krijgt.
  Kortom de hulpantenne speelt een cruciale rol bij deze storing onderdrukker om enig succes te hebben. Er zijn OM’s die enthousiast zijn maar een groot deel kan er niks mee. Als er mensen zijn die willen weten hoe je met de hulpantenne moet omgaan ben ik altijd bereid hulp en informatie te verstrekken.
  73’s Roel – PAØRBK

  Beantwoorden
 2. John Hovestad
  John Hovestad zegt:

  Kan ik de QRM KILLER tussen mijn tx en antenne plaatsen?
  Hoef ik dan geen bijzondere omstandigheden en afstellingen te doen, zodat ik de QRM KILLER niet opblaas? Of de tx opblaas? Of moet ik met meer problemen rekening houden?
  Graag een antwoord retour.
  J.L. Hovestad,
  LELYSTAD.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *