Mills on the air 14 mei

Dit jaar valt “mills on the air” samen met de nationale molendagen op 13 en 14 mei. Onze afdeling zal vertegenwoordigd door Albert, deelnemen vanuit molen “de Bente” (de Bente 40) in Dalen. De molenaar is alleen op zondag aanwezig, en dus zullen we ook alleen op zondag 14 mei  “radioactief” zijn vanuit de molen.

Een ieder is welkom om op deze dag kennis te maken met de radio-hobby, en ook natuurlijk de molen te bezichtigen.

Albert, en Marijn, de molenaar zijn de gehele dag aanwezig om de bezoekers alle ins en outs over het radiozendamateurschap en molens te vertellen!

Molen “de Bente” ligt in Dalen bij de uitgang van het dorp als je in de richting Coevorden gaat. Het kan niet missen!

GRORAT Zaterdag 11 Februari

Onderstaand bericht ontvingen we van Radio contest groep Assen :

Op zaterdag 11 februari 2023 gaan we opnieuw een markt opzetten door weer een

GRONINGER  RADIO  AMATEUR TREFFEN

te organiseren. Wij willen u graag de uitnodigen om op deze markt aanwezig te zijn.

 

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demonstratie wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke.

Daarbij is het gezellig treffen, uitwisselingen van opgedane ervaringen en bijpraten ook een belangrijk onderdeel. Er zal een afhaalpunt aanwezig zijn voor de nodige versnaperingen op de markt

 

De markt wordt georganiseerd in de bekende Veilinghallen (Flowerdome) Legroweg 80, 9761TD te Eelde. Dit ligt 10 Km ten zuiden van Groningen en prima bereikbaar per openbaar vervoer en op loopafstand van Groningen Airport Eelde. De hal heeft een oppervlakte van 2500-3000 m2,  is uitstekend verlicht en verwarmd.

 

In het zelfde complex wordt elke week een zeer grote vlooienmarkt georganiseerd door Vitalis, die vele duizenden bezoekers trekt. Door samenwerking hebben bezoekers nu direct toegang voor beide markten voor één entree prijs van slechts € 3,50. Kinderen tot en met 13 jaar gratis entree. De radiomarkt is zaterdag voor het publiek geopend van ~9:30 H tot 15 H. Gratis Parkeer gelegenheid is in ruime mate aanwezig!

PACC contest 11 en 12 februari

In het weekend van 11 en 12 februari 2023 vindt weer de jaarlijkse PACC contest plaats. De PACC is een wereldwijde contest waarbij, voor de buitenlandse deelnemers, de Nederlandse provincies als multiplier gelden. Een aantal leden van onze afdeling, met André PA4OES als trekker van de kar, heeft het plan om hier als afdeling aan deel te nemen. Dit zal dan gaan gebeuren vanuit ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg. Er zijn verschillende afdelingsleden die hebben aangegeven mee te willen doen.

Het belooft een gezellig en radioactief weekend te worden, waarbij we natuurlijk ook hopen een groot aantal leuke verbindingen in het logboek te kunnen bijschrijven.

De start van de contest is 12:00 UTC (13:00 plaatselijke tijd) maar er zal van tevoren het één en ander klaar gezet moeten worden.

Als je graag mee wilt doen, maar dit nog niet hebt aangegeven, meld dit dan even bij André, PA4OES.

Snertjacht 2022

Deze maand wordt er door onze afdeling weer een snertjacht georganiseerd, en wel op vrijdagavond 18 november. Dit wordt een jacht op twee meter, in het bos rondom het clubgebouw.
Meenemen: peildoos, pen of potlood, goeie zin en droog weer.
Oh ja, een lamp(je) kan ook wel makkelijk zijn….
Aan het eind van de jacht wordt er snert opgediend en de winnaar krijgt een dubbele portie.
De snert is van het huis, maar drankjes en dergelijke moeten gewoon worden betaald. Er wordt een aantal zendertjes uitgezet in het veld en het bos in de buurt van het clubgebouw.
Op elke zender zit een letter, of cijfer die je moet opschrijven op het deelnameformulier.
Soms wordt je dan op het verkeerde been gezet, maar de echte puzzelaar laat zich niet om de tuin leiden.
En de snert op het eind laat zich goed smaken, na een tocht door de donkere dreven van Drenthe.

Dit weekend CQWW contest!

Zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2022 is het weer zover; CQ WW SSB Contest.
Tijdens deze wedstrijd zullen leden en bezoekers welkom zijn op ons clubgebouw aan de Oude Roswinkelerweg 112D om hieraan deel te nemen.Het doel van het evenement is om zoveel mogelijk verbindingen binnen de gestelde tijd te maken en deze te loggen.
Iedereen is hierbij welkom om mee te doen, zowel met de op- en afbouw als ook met de wedstrijd. We beginnen zaterdagochtend rond negen uur met een kop koffie.
Mocht je geen ervaring hebben of niet gelicenseerd zijn, is het mogelijk om, met een gelicenseerde amateur op de achtergrond, achter de set te kruipen en deze ervaring op te doen! Het is wel zaak dat de contesters in alle rust hun ding kunnen doen en we willen proberen om die rust bij het station zoveel mogelijk te handhaven. Iedereen die wil contesten is welkom en mag ook achter de microfoon, zolang er maar een zendamateur in de buurt is.
Tijdens de contest zal de kantine geopend zijn waar koffie, thee en frisdanken besteld kunnen worden.
Zien we jullie dan ?

Snertjacht 12 November

In november gaan we weer eens een snertjacht organiseren en dat doen we op vrijdagavond 12 november, vanuit ons clubgebouw.
Dit wordt een jacht op twee meter, in het bos rondom het clubgebouw.
Meenemen: peildoos, pen of potlood, goeie zin en droog weer.
Oh ja, een lamp(je) kan ook wel makkelijk zijn….
Aan het eind van de jacht wordt er snert opgediend en de winnaar krijgt een dubbele portie.
De snert is van het huis, maar drankjes en dergelijke moeten gewoon worden betaald.
Er wordt een aantal zendertjes uitgezet in het veld en het bos in de buurt van Sagittarius.
Op elke zender zit een letter, f cijfer die je moet opschrijven op het deelnameformulier.
Soms wordt je dan op het verkeerde been gezet, maar de echte puzzelaar laat zich niet om de tuin leiden.
En de snert op het eind laat zich goed smaken, na een tocht door de donkere dreven van Drenthe.

[AFGELAST] 39e Radio Onderdelen Markt bij “De Lichtmis”

AFGELAST!

Op Zaterdag 25 september is er voor de 39e keer de Radio Onderdelen Markt ( R.O.M.)  Deze markt gaat plaats vinden net zoals voorgaande jaren bij wegrestaurant “de Lichtmis”, gelegen aan de A28, tussen Zwolle en Meppel. Rond 9.00 uur bent u als bezoeker welkom. Entree €0,00 .Parkeren (indien mogelijk) €2,00 , op het grasland tegenover “De Lichtmis”. Aanmelden kan weer ..

Wel even onder voorbehoud van de dan geldende corona regels !

Bron: https://www.stichtingrom.com

PACC 2020

PA6HQ 2019

Er werd gevraagd of we weer mee wilden doen aan de IARU HF World Championship contest onder de speciale call sign PA6HQ.

In deze contest vertegenwoordig je het land en maak je reclame voor de landelijke vereniging.
De “VERON”.

Normaal mag 1 call maar van uit 1 locatie uitgezonden worden. Maar omdat dit een landelijk gebeuren is, is de call PA6HQ van uit diverse locaties in Nederland actief op vooraf afgesproken locaties en banden/modes.

Dit is een unieke situatie waarbij dezelfde call vanaf verschillende QTH’s geactiveerd wordt! Mariette (PA1ENG) heeft dit voortreffelijk geregeld.

Omdat we dit vorig jaar (20 mtr CW) een leuke en leerzame ervaring vonden hebben we besloten om ook dit jaar ons hier weer voor aan te melden. 

André is onder tussen in bezit van een F registratie, PA3OES uit Emmen en is weer naar Bernard PB7Z in Schoonoord gegaan.

We waren weer ingedeeld voor het CW gedeelte van de contest in de 20 mtr band. We zijn beide geen ster in CW dus met behulp van CW skimmer hebben we de contest gedaan. 

CW skimmer is een programma die de morse piepjes decodeert en omzet in leesbare taal. Het “seinen” gebeurt via ons log programma N1MM. Hier kunnen vooraf macro’s gemaakt worden met “599 VERON” en “CQ Contest PA6HQ”

Weer een leuke uitdaging. De condities zijn weer slecht, maar hier klaagt iedereen over dus we doen ons best.

Zaterdag stond alles gereed en om 12:00 uur UTC , lokale tijd 14:00 uur , zijn wij begonnen. Zondag ochtend om 12:00 UTC, lokaal 14:00 uur, was het einde contest.

Bij begin van de contest hadden we de verwachting dat we tussen de 600-800 qso’s zouden moeten kunnen eindigen en dit is netjes gelukt.

Bij het einde van de contest stonden er 703 Qso’s in onze log , inclusief dupes. We hadden 30 ITU Zones en 36 HQ Stations. Totaal aantal punten was 145.464.

Totaal hadden we ook nog 77 DXCC’s met ZM1A als verste DX. Verder KL7 , KH6 , JA , VP9 , HH1 , KP2 , KP4 , PJ4 , PZ , 8P , D4 , 9M6 , 11x VE en 71x USA. Soms is het ook erg raar. Roep je CQ komt er bijna niks , terwijl als je S&P doet , dus gaat zoeken , werk je alles wat je hoort.. 

We werkten met de Kenwood TS590s met de GS35 als Amplifier. Dit alles op de Butternut HF5B op 12 meter hoogte , ongeveer 36 meter NAP.

Wij kijken terug op een erg leuke ervaring en hebben genoten van de af en toe grote pile-ups.

PA6HQ award

Een speciaal en uniek award is beschikbaar en is redelijk eenvoudig te behalen. De regels voor het PA6HQ award:

Werk PA6HQ op zes banden, 10/15/20/40/80/160 meter.

Het award wordt uitgegeven in mixed mode.

Er zijn geen kosten aan het PA6HQ award verbonden.

Award aanvragen sturen naar:

Theo Koning, PA1CW
Rosa Manusstraat 2
NL-1991SZ Velserbroek

E-mail: pa1cw@veron.nl

73’s PA6HQ team 20M CW 2019
PB7Z Bernard en PA3OES André.

Uitslag ZODX Challenge 2019

De ZODX challenge 2019 is alweer voorbij. Het was dit jaar een misschien wel grotere uitdaging worden. We bevonden ons namelijk echt in het diepe dal van de huidige zonnevlekkencyclus.

Uitslag ZODX 2019

Bekijkt de uitslag, alle resultaten en de analyse van Martin op:

ZODX Challenge 2019

 


Spelregels 2019

De spelregels zijn t.o.v. 2018 iets aangepast en luiden als volgt:

  • Start 1 Januari 2019 00:00 GMT
  • Eind 31 Januari 2019 24:00 GMT

In de ZODX Challenge gaat het om de totaal gewerkte DXCC entities.

  • Een gewerkt land telt maar één keer, ongeacht band of mode

Het aantal verschillende gewerkte landen in Januari 2019 bepaald dus de hoogte van de score.

Een QSL of andere bevestiging is niet nodig. Een uittreksel van het log is voldoende.

  • Er zijn net als vorig jaar twee categorieën: F en N

Alle banden volgens de machtigingsvoorwaarden mogen worden gebruikt.

De volgende modes tellen mee voor de Challenge:

  • SSB, CW en RTTY

Graag een uittreksel van het log in sturen voor 15 Februari 2019 aan;

De meeste logbook programma’s hebben de mogelijkheid een adif bestand te maken. Ook van één maand bijvoorbeeld.
Adif heeft de voorkeur, maar ook handgeschreven logs zijn welkom.

Naast de individuele score is het net als vorig jaar interessant om te zien hoeveel landen er van uit onze afdeling zijn gewerkt.
Ook logs met een paar QSO’s zijn dus meer dan welkom om een mooi overzicht te maken.

Veel plezier en goede DX gewenst.

Martin – PA4WM